PORESKA UPRAVA CRNE GORE KRENULA NA HAJKU PROTIV CRKVE: Oglasila se Mitropolija Crnogorsko-Primorska!
Sveštenstvo se oglasilo povodom navoda poreske uprave, Foto: Facebook printscreen/Todovid

rastuće tenzije u crnoj gori

PORESKA UPRAVA CRNE GORE KRENULA NA HAJKU PROTIV CRKVE: Oglasila se Mitropolija Crnogorsko-Primorska!

Mitropolija ukazuje i da su predstavnici Vlade Crne Gore i najviši državni zvaničnici ne jednom zlonamerno izneli u medijima neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana

Objavljeno:

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, iznoseći neproverene i neutvrđene podatke, čime ni malo ne doprinosi istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu.

U saopštenju Mitropolije, ističe se da je netačan podatak Poreske uprave da se na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika duguje 339.000 evra. Kako se navodi, na sastanku 11. februara utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011.

Mitropolija ocenjuje da je "'višemilionski dug' izmišljen samo radi hajke protiv Crkve", da nije u pitanju izbegavanje poreskih obaveza od strane Crkve, nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast. Pitanje je za direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu "zbog čega resor na čijem je čelu... nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plenio imovinu Mitropolije", i to, između ostalog, "ni više ni manje nego zaveštano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici", kaže se u saopštenju.

Mitropolija postavlja pitanje da li "ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi veroispovesti donesen". "I ovom prilikom ukazujemo na to da se Mitropolija ne nalazi izvan, a ni iznad pravnog poretka i da je svoje obaveze, nakon donetih rešenja, uredno izmirivala... i doprinosila budžetu Crne Gore putem plaćanja poreza", kaže se u saopštenju.

Mitropolija ukazuje i da su predstavnici Vlade Crne Gore i najviši državni zvaničnici ne jednom zlonamerno izneli u medijima neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.