NEKA STOKA JE U CRNOJ GORI OSKRNAVILA GROB VELIKOG JUNAKA: Svi treba da znaju ko je bio Vasilije Đurović!
Vasilije Đurović, Foto: Wikipedia

VANDALIZAM

NEKA STOKA JE U CRNOJ GORI OSKRNAVILA GROB VELIKOG JUNAKA: Svi treba da znaju ko je bio Vasilije Đurović!

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 11. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja

Objavljeno:

Vandalizam u Podgorici je ponovo na delu, a ovog puta na meti je bio spomenik narodnom heroju Vaku Đuroviću koji se nalazi u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja.

Čitalac CdM-a poslao je fotografije na kojima se vidi da je spomenik oštećen, to jest da su polomljene sve tri slike na spomeniku.

POGLEDAJTE OVDE.

Spomenik je podignut i trojici braće Vaka Đurovića.

Vako Đurović je bio narodni heroj Jugoslavije, koji se proslavio svojom hrabrošću.

Oduvek je bio politički aktivista. Za vreme studija, aktivno je učestvoavo u studenstkom pokretu, zbog čega je više puta hapšen. Posle demonstracija u Skoplju, 1939. godine, bio je uhapšen i sproveden u beogradski zatvor „Glavnjaču“.

Za vreme studentskih raspusta, aktivno je politički delovao u rodnom kraju. Bio je učesnik Belvederskih demonstracija 1932. godine, na Cetinju. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) primljen je 1941. godine.

Posle aprislskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, vratio se u rodni kraj, gde je aktivno učestvovao u organizovanju ustanka i prvim ustaničkim akcijama. U Trinaestojulskom ustanku, 1941. godine, bio je komandir Momišićko-tološke čete, s kojom se istakao u borbi na Veljem brdu, 17. jula. Posle toga je bio u jedinicama na terenu oko Podgorice.

Učestvovao je, 1. decembra 1941. godine, u napadu na Pljevlja. Kao komandir Lješkopoljsko-lješanske čete Crnogorskog NOP odreda za operacije u Sandžaku, tokom borbi je, sa svojim, borcima upao u Pljevlja i učestvovao u oslobođenju zatvorenika. Krajem 1941. godine postavljen je za komandanta bataljona „Bajo Sekulić“, a nakon osnivanja Četvrte proleterske crnogorske udarne brigade, juna 1942. godine, postao je komandant njenog Četvrtog bataljona.

Sa Četvrtom crnogorskom brigadom je učestvovao u mnogim borbama: kod Gornjeg i Donjeg Vakufa, Bugojna, Kupresa, Livna i dr. Novembra 1942. postavljen je za zamenika komandnata, a marta 1943. za komandanta brigade. Kao komandant se istakao u borbama tokom Četvrte i Pete neprijateljske ofanzive. Kao komandant bataljona, a kasnije i brigade, učestvovao je u mnogim borbama, a u napadu na Kupres, avgusta 1942. godine, bio je teško ranjen.

Poginuo je 9. juna 1943. godine, tokom bitke na Sutjesci. Od iste avionske bombe poginuo je i Đuro Vujović Španac, narodni heroj i pratilac Vrhovnog komandanta, kao i član engleske vojne misije Bil Stjuart. Tom priliko je ranjen i Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 11. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.