SRAMOTA ZA SVE U CRNOJ GORI! Oskrnavljena trobojka ZLOGLASNOM USTAŠKOM PAROLOM! (FOTO)
Foto: Printscreen

sraMNO

SRAMOTA ZA SVE U CRNOJ GORI! Oskrnavljena trobojka ZLOGLASNOM USTAŠKOM PAROLOM! (FOTO)

No, to nije jedini vid otpora nezadovoljnih građana Crne Gore zbog usvajanja tog zakona

Objavljeno: 15.02.2020. 18:56h
  • 1

Na zaobilaznici na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, nepoznate osobe napisale su morbidnu ustašku parolu „Srbe na vrbe“ preko crnogorske trobojke, čime su izazvale negodovanje na društvenim mrežama.

Nakon što je Skupština Crne Gore u decembru 2019. godine usvojila sporni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim je dovedeno u pitanje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad verskim objektima i imovinom u toj zemlji, SPC je u znak protesta organizovala molebane i litije.

No, to nije jedini vid otpora nezadovoljnih građana Crne Gore zbog usvajanja tog zakona. U januaru je u nizu gradova započeta nezvanična akcija iscrtavanja crnogorske trobojke na zidovima pored lokalnih i magistralnih puteva po crnogorskim gradovima.

Tako je i na zidu kod zaobilaznice na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, osvanula crnogorska trobojka, ali nije prošlo mnogo vremena pre nego što je usledio „odgovor“ onih koji podržavaju usvajanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti i koji smatraju da su Srbi u Crnoj Gori glavni u pružanju otpora tom zakonu. Naime, preko pomenute trobojke nepoznati počinilac je ispisao parolu „Srbe na vrbe“.

Parola „Srbe na vrbe“ nastala je tokom Prvog svetskog rata, a koristio ju je ustaški režim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Takođe, bila je veoma popularna devedesetih godina u Republici Hrvatskoj, a neretko je pojedinci i dan-danas ispisuju po zidovima hrvatskih gradova, pogotovo u vreme određenih godišnjica ili u vreme napetosti u odnosima između država Srbije i Hrvatske.

Bonus video:

(Espreso.rs / sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media