CRNA GORA PONOVO NA NOGAMA, U NIKŠIĆU OBOREN REKORD: Preko 45.000 vernika izašlo na LITIJU (VIDEO)
Litija u Nikšiću, Foto: Twitter printscreen

PROTESTI PROTIV ZAKONA O VERI

CRNA GORA PONOVO NA NOGAMA, U NIKŠIĆU OBOREN REKORD: Preko 45.000 vernika izašlo na LITIJU (VIDEO)

Ltije su počele još od ranih jutranjih časova u nekim gradovima u Crnoj Gori – i na jugu i na severu

Objavljeno:

Juče je održan molitveni hod od nikšićke Župe do hrama sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Župljani su time poručili da staju u odbranu svojih svetinja.

Ltije su počele još od ranih jutranjih časova u nekim gradovima u Crnoj Gori – i na jugu i na severu.

Molebanom u nikšićkom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i svečanom litijom ponovo su vernici iskazali nezadovoljstvo Zakonom o slobodi veroispovesti.

Protojerej stavrofor Boris Brajović rekao je da su litije i ljubav ovih dana osvetlili Crnu Goru da bi je "obnovili, preporodili i ispunili svakim blagoslovom".

On je istakao da "toplina pogleda na ljudima na litijama najbolje govori da se oseća prisustvo onoga koji je sišao sa nebeskih litica da bi sabrao narod na ulicama".

- To je noćas Crna Gora, ulice i trgovi ljudskog lica koje je obasjano onom radošću susreta čoveka i Gospoda - dodao je Brajović.

Nakon molebana u crkvi Svete Tekle u Danilovgradu, ulicama je prošla litija predvođena lokalnim sveštenstvom, monaštvom i protosinđelom Sergejem. Paroh Željko Ćalić rekao je da Crkva ne čini ništa tajno, već javno, kao što su i večeras bili javno na Trgu, te istakao da su u litijama šetali ljudi različitih vera koji ne osećaju nikakvu razliku.

- Zahvaljujemo se, kao crkva Božja, najpre muslimanima koji su izašli sa nama i podržali nas - rekao je otac Željko.

Prema procenama Mitropolije crnogorsko primorske, na molebanima i u litijama širom Crne Gore je bilo oko 200.000 verujućeg naroda, što govori da i pored dugog trajanja, već šestu sedmica, ovi verski obredi ne gube na masovnosti.

Molitvene litije održavaju se od 31. decembra kao vid protesta prema Zakonu o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u drugoj polovini decembra.

Litije se održavaju četvrtkom i nedeljom, a organizatori su ranije saopštili da će to činiti dok se sporni Zakon ne povuče.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic/In4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.