CRNOGORAC ZARAŽEN KORONOM?! Stavljen u izolaciju čim je prešao granicu, lekari pokušavaju da dođu do odgovora
Koronavirus / Ilustarcija, Foto: AP

zabrinjavajuće

CRNOGORAC ZARAŽEN KORONOM?! Stavljen u izolaciju čim je prešao granicu, lekari pokušavaju da dođu do odgovora

Radi se o crnogorskom državljaninu, putniku u međunarodnom saobraćaju, koji je doputovao iz Kine dan ranije

Objavljeno:

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) saopštio je da je danas započeto epidemiološko istraživanje slučaja sumnje na infekciju novim koronavirusom.

Kako se navodi, radi se o crnogorskom državljaninu, putniku u međunarodnom saobraćaju, koji je doputovao iz Kine dan ranije i koji je tokom sprovođenja epidemiološkog nadzora nadležnom epidemiologu prijavio simptome respiratorne infekcije donjih respiratornih puteva - blagi kašalj, bez visoke telesne temperature uz radiološki nalaz koji može ukazivati na jednostranu upalu pluća.

Zbog navedenih tegoba pacijent je smešten i izolovan na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

Putnik je u poslednjih godinu dana i sve do 5. februara boravio u kineskom gradu Šenženu, koji ima 12 miliona stanovnika i nalazi se u pokrajni Guandong, a u kojem je do sada registrovano 1.034 laboratorijski potvrđenih slučajeva i samo jedan umrli u celoj provinciji.

- Negira posete zdravstvenim ustanovama kao i blio kakav kontakt sa obolelima. Vodio je računa o prevenciji i zaštiti zdravlja uz redovno i strogo pridržavanje mera preporučenih od zdravstvenih vlasti Kine, pa je mala verovatnoća da je bio izložen virusu. Istovremeno i drugi elementi istorije putovanja i boravka ukazuju na mogućnost drugog razloga zdravstvenih tegoba - kazali su iz IJZ.

Ističu da je mala verovatnoća da se radi o infekciji novim koronavirusom, ali u skladu sa protokolima, epidemiološke službe su započele aktivno traganje za svim kontaktima kako bi isti bili pravovremeno identifikovani i dostupni za sprovođenje mera suzbijanja infekcije.

- Kao i prethodnog puta ova situacija nije niti neuobičajena niti neočekivana imajući u vidu razvoj događaja u svetu i širenje infekcije u državama izvan Kine. Situacija o stanju obolelog kao i epidemiološka situacija u zemlji i svetu će se intenzivno pratiti o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana - zaključuje se u saopštenju.

(Espreso.co.rs/RTCG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.