POLICIJA CRNE GORE DONELA ŠOK ODLUKU O LITIJAMA: Ovo će promeniti sve!
Litije u Podgorici, Foto: EPA / Boris Pejović

saopštili svoj plan

POLICIJA CRNE GORE DONELA ŠOK ODLUKU O LITIJAMA: Ovo će promeniti sve!

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije

Objavljeno:

Ceneći okolnosti i aktuelna dešavanja, policija je donela odluku da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Crnogorski MUP navodi da u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama, gde je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja, ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

MUP navodi i da ostvarivanje demokratskog prava učesnika litija na ulicama širom Crne Gore ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju. Kao primer, navodi da je zbog prekida u saobraćaju kretanje "potpuno onemogućeno" na određenim relacijama, pa se dovodi u pitanje normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi, ali i građana, iz čega može da proistekne i "narušavanje javnog reda".

Sa bezbednosnog aspekta policija ceni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan deo njenih kapaciteta bio angažovan na obezbeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji, saopštava MUP.

- Primetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola. Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje - tvrdi crnogorski MUP.

Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih dela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavestiti nadležnog tužioca, saopštava MUP Crne Gore i zaključuje:

- Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbednosnim procenama i zakonskim ovlašćenjima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.