POBEDIĆEMO KUĆNIM VASPITANJEM I OSMESIMA: Ovu PORUKU srpskog HEROJA iz PODGORICE svi treba da PROČITAJU
Nisu to Crnogorci. Crnogorci su naša braća, Foto: Printscreen

milivoje brković brdža

POBEDIĆEMO KUĆNIM VASPITANJEM I OSMESIMA: Ovu PORUKU srpskog HEROJA iz PODGORICE svi treba da PROČITAJU

Protesti su način življenja. To je moja mera otpora

Objavljeno:

Borba za svetinje u Crnoj Gori svaki dan iznedri po nekog novog junaka. Prvo je policajac Miloje Šćepanović bacio pendrek i napustio službu, a onda je krenulo „farbanje slobode“ u bojama crnogorske trobojke po zidovima i njihova odbrana. Ta bitka je u prvi plan izbacila Milivoja Brdža Brkovića.

Mladi momak iz Podgorice, bio je jedan od prisutnih kada se obarao rekord u veličini zastave, na Zlatici. Snimao je video uživo dok je mural nastajao, branio prava građana od policije koja je došla da ih rastera i onemogući da oslikaju najlepše crnogorske boje, kako su govorili.

Dva dana neprekidno su momci stajali kod murala i branili ga od krečenja. Na to mesto su poslate velike policijske snage koje su na kraju bacile suzavac na okupljeni narod. Iako je Brković posle upozorenja policije da će reagovati, pozivao građane da se raziđu, za to nije bilo vremena. Policija je ispalila suzavac posle svega nekoliko minuta. Neki, među kojima i Brković, nisu se ni posle toga povukli, već su ostali dok zid nije prekrečila komunalna služba. Ipak, za svoj nenasilan otpor Milivoje je platio pritvorom od 72 sata. Odveli su ga iz kuće oko 3 sata ujutru.

Kako na sve to gleda posle svih poslednjih dešavanja u Crnoj Gori, pitali smo ovog tihog heroja „rata za trobojku“ .

Kako biste sebe predstavili ljudima koji vas ne poznaju? - Trudim se da budem pristojan, vaspitan i normalan čovek. Željan slobode i pravde. Nezaposlen u vlastitoj zemlji ali ponosan na svoju porodicu. Kažu da sam tvrdoglav, a ja mislim samo da sam svoj.

Gledamo maltene biblijske scene ovih dana u Crnoj Gori. Kakav je osećaj biti deo toga? Šta to budi u vama?

- Upravo takav osećaj - biblijski. Puno nam je srce, a svima širom pravoslavlja i oči i duša! Privilegija je biti deo istorije, a ovo je istorija. I to najlepša.

Otkad učestvujete na protestima?

- Ja oduvek,naravno! Protesti su način življenja. To je moja mera otpora.

Vaši snimci su „zapalili“ društvene mreže, podeljeni su hiljadama puta. Koliko ima pregleda najgledaniji video?

- Ne znam. Nemam kada da gledam sebe, a i nije pristojno. Ljudi znaju, a policija uredno evidentira. Sve je pod kontrolom.

Šta se sve dešavalo u noći kada ste privedeni? Da li ste očekivali da će policija upotrebiti suzavac?

- Naravno da sam očekivao. Nikada do sada nisu posluživali ništa drugo. Trovali su suzavcem naše očeve, zašto ne bi i nas? Oprošteno im je. Oni rade svoj, a mi svoj posao. Ja sam, inače, imun na suzavac. (smeh)

Da li ste očekivali da će vas uhapsiti? Kako se policija ponašala prema vama u pritvoru?

- Nema iznenađenja. Svemu smo naredni. Policajci su korektni. Znaju oni da smo mi u pravu. Vide da smo podgorička gospoda.

Zašto ste zadržani puna 72 sata koliko i može da traje policijski pritvor?

- Oni znaju zašto, a meni je svejedno. U pitanju su sati, a ja se borim za pristojan život.

Šta vam se stavlja na teret?

- Šta god, lako to nosim. Valjda to što pozivam na nenasilan otpor. Ostaće tako.

Kako komentarišete poslednja dešavanja i prebijanje mladića od strane navijača Crne Gore?

- Nisu to navijači Crne Gore, to su partijski mučenici. Mi smo navijači ove države. Ko može da se identifikuje sa onima koji grupno premlaćuju jedva punoletnog mladića? Ko je god, obrukao se, a mladiću treba da služi na čast. Policija zna ko su te osobe i oni treba da daju odgovor.

Šta su dalji vaši planovi? Plašite li se eventualnih novih hapšenja?

- Plan je da istrajemo, a moja želja da svane sloboda i narodu i našoj Srpskoj Crkvi. Hapšenja će biti ali o tome ne razmišljam. Ne mogu uhapsiti cijeli narod, to je jedino važno.

Kako gledate na pojavu fašističkih parola među Crnogorcima, usklike „za dom spremni“, Miraševo dodvoravanje nje proustaškim novinarima i pljuvanje pevanja o Kosovu?

- Nisu to Crnogorci. Crnogorci su naša braća. To su pojedinci i grupice nesrećnika. O Mirašu ne mogu ništa reći u ovom tekstu, jer mu ovde nije mesto. Svako bira svoje društvo.

Šta kažete na reči predsednika Mila Đukanovića "da je narod na ulicama ludački pokret". Šta imaš da poručiš narodu na litijama?

- Naš veliki pesnik Vito Nikolić je napisao: „Drumovi će poželjet ludaka, a ludaka više biti neće“. Divno je biti ludak ovih dana, mnogo lepše nego predsednik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.