AMFILOHIJE UPUTIO JASNU PORUKU PREMIJERU CRNE GORE! Postoji samo JEDNA STVAR na koju će SPC PRISTATI!
O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč, Foto: Zorana Jevtić

oglasio se mitropolit

AMFILOHIJE UPUTIO JASNU PORUKU PREMIJERU CRNE GORE! Postoji samo JEDNA STVAR na koju će SPC PRISTATI!

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore"

Objavljeno:

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je spremnost na razgovore s crnogorskim vlastima o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva (SPC) i veliki broj građana Crne Gore, smatrajući da je on udar na položaj Srba i SPC, kao i na njenu imovinu.

"O bezakonom Zakonu o slobodi veroispovesti Crkva je dala svoju reč. Međutim, ako (crnogorski) premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima deluje na to bezakonje i da se ono promeni - to je u redu", rekao je Amfilohije u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je, međutim, istakao da je "ista stvar" voditi razgovore s patrijarhom ili sa episkopima SPC u Crnoj Gori, a jedini uslov je da "oni stave pod znak pitanja to bezakonje".

Mitorpolit je, povodom izjave premijera Marković da je on jedina adresa za razgovor, istakao da razgovarati s njim jeste razgovarati sa SPC.

"Ne može on da deli patrijarha i mitropolita crnogorskog. Ovo je SPC, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja", rekao je Amfilohije.

On je podsetio da su "mitropoliti bili gospodari Crne Gore" i istakao da je "Mitropolija stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija", i da je Mitropolija nazamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crke".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.