SKLONITE OVU PRAVNU NAKAZU IZ DVORIŠTA NAŠE DRŽAVE! Savet SPC poslao poruku Crnoj Gori da molitveni hod neće stati!
Foto: Printscreen

tvrde

SKLONITE OVU PRAVNU NAKAZU IZ DVORIŠTA NAŠE DRŽAVE! Savet SPC poslao poruku Crnoj Gori da molitveni hod neće stati!

Poručujemo jasno i glasno: sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države, navodi se u pozivu Epsikopskog saveta SPC u Crnoj Gori

Objavljeno:

- U ime vernog naroda i sveštenstva četiri eparhije Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, tražimo od sve tri grane vlasti naše države Crne Gore, kako one izvršne, tako i od zakonodavne i sudske, da nađu načina da pomenuti Zakon – nepovratno stave van svake pravne snage i van svakog političkog značaja. Neka to urade, što im njihov narod kaže, kako znaju i umeju! Samo tako će vratiti, sada veoma narušen, mir i spokoj pravoslavnim vernicima, koji su im u ove božićne dane narušili državni organi. Naša Crkva i njene stručne službe su Vladi Crne Gore tokom prošle godine, a u skladu sa preporukama Evropske i Venecijanske komisije, dostavljali sugestije da se Predlog zakona popravi i dopuni – i nismo udostojeni odgovora. Crkva je tražila dijalog – nijesmo ga dobili. Skupštini smo dostavili amandmane – svi su odbijeni. Zakon je usvojen jednostrano i nasilno! Sad više nije vreme da mi javno sugerišemo rešenja. Sad zahtevamo da ovaj i ovakav zakon nestane – i da ga zameni ustavan zakon. Onaj i onakav – koji će biti donesen u dijalogu i uz učešće svih. Mi hoćemo podnositi inicijative, svim onim državnim adresama koje su ovlašćene i koje imaju mogućnost da po ovom pitanju djeluju, ali sa naših javnih skupova, iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno: ”Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države”!

Ovo se navodi u pozivu Epsikopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori upućenoj vlastima u državi, ponavljajući da Crkva jeste za dijalog i da pozdravlja svaki akt dobre volje.

- Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima sve tri grane državne vlasti – i o dobrim zakonskim rešenjima, i o eventualnom potpisivanju ugovora između Crkve i države, i o rešavanju nejasnih imovinsko-pravnih tema, i o uključenju međunarodnih institucija u naš budući mogući dijalog, i o svemu drugom što bi doprinelo razumevanju i smanjilo podele između svetovnih i duhovnih vlasti – ali inicijativa za to je na strani onih koji su do sada bili nespremni za razgovor. Zato, sa ovoga mesta kažemo: - Ne nadajte se da će naš molitveni hod stati, niti na to imamo pravo pred precima i potomcima. Naš molitveni hod crnogorskim ulicama i šire, niti će stati niti će se umanjivati sve dok ne bude ispunjen onaj naš prvi – i minimalni i maksimalni uslov – da ovakvog diskriminacionog zakona više nema!

Episkopski savet je na sednici održanoj u prostorijama Mitropolije u Cetinjskom manastiru 11. januara 2020. godine usvojio nacrt inicijative Ustavnom Sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti odredbi takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koja je, uz blagoslov Crkve, pripremljena od stručnog tima domaćih pravnika. Inicijativa će u najskorijem periodu, nakon brižljive analize, biti predata Ustavnom sudu, o čemu će javnost biti obaveštena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.