OVAKO PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE BADNJI DAN U CRNOJ GORI: Sa srpskom zastavom u koloni krenuli na seču BADNJAKA!
Krenuli po badnjak, Foto: Facebook printscreen

VERNICI SLAVE

OVAKO PRAVOSLAVNI VERNICI SLAVE BADNJI DAN U CRNOJ GORI: Sa srpskom zastavom u koloni krenuli na seču BADNJAKA!

Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane...

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane, piše Srbija Danas.

Građani sa severa Crne Gore u ranim jutarnjim časovima su velikom broju išli u badnjake, evo kako je to izgledalo.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca.

Pre sečenja drvetu se nazove "Dobro jutro", čestita mu se praznik i moli da donese zdravlje i sreću porodici. Zatim se drvo posipa žitom, a u nekim krajevima mu se daruje kolač posebno umešen za tu priliku. Drvo se ne sme dodirnuti golim rukama, pa čovek koji ga seče navlači rukavice.

Veruje se da prvi iver ima magičnu moć, zbog čega se prilikom seče pazi da on prilikom seče ne padne na zemlju. Uz drvo, obavezno je i unošenje žita i slame u kuću jer se, navodno, na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami. U narodu se, inače, veruje će godina biti rodna ako je na Badnji dan oblačno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.