NEMAČKA ANALIZA HAOSA U CRNOJ GORI: Ono što su zaključili o ĐUKANOVIĆU je veoma važno!
Milo Đukanović, Foto: AP

pogled spolja

NEMAČKA ANALIZA HAOSA U CRNOJ GORI: Ono što su zaključili o ĐUKANOVIĆU je veoma važno!

U tekstu pod naslovom "Milovi trikovi" Špigel ocenjuje da je Crna Gora dugi niz godina ostrvo stabilnosti na problematičnom Zapadnom Balkanu

Objavljeno:

Zakonom o slobodi veroispovesti koji je izazvao žestoke proteste, dugogodišnji lider Milo Đukanović potpiruje debatu o nezavisnosti Crne Gore, kao rizičnu igru moći za čitav region, ocenjuje nemači nedeljnik Špigel u onlajn izdanju.

U tekstu pod naslovom "Milovi trikovi" Špigel ocenjuje da je Crna Gora dugi niz godina ostrvo stabilnosti na problematičnom Zapadnom Balkanu dodajući da je Đukanović vešto manevrisao svojom državom kroz ratove u bivšoj Jugoslaviji i da je mirnim vođstvom odveo u nezavisnost 2006.

Bivši mladi komunistički lider sada je odan saveznik NATO i EU. Zapad ga je poslednjih godina pustio da prođe kroz mnoge afere na domaćem planu, ali je nezadovoljstvo njegovom korumpiranom i feudalističkom vladavinom u zemlji veliko.

Verovatno je to razlog što "stabilokrata" ovih dana demonstrira osebujnu igru moći izvan koje samo preti haos, navodi nemački list. Uz ocenu da je sporna odredba novog zakona o slobodi veroispovesti, kojom se od crkava u Crnoj Gori zahteva dokaz o vlasništvu nad zgradama i zemljištem koje su posedovale pre 1918, prvenstveno usmerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve kojoj pripada većina vernika u Crnoj Gori Špigel navodi da mnogo toga sugeriše da nije reč samo o crkvenoj imovini.

foto: Profimedia

Mnogo toga sugeriše da šef države svesno traži predvidivu konfrontaciju jer to odvlači pažnju sa stvarnih problema u Crnoj Gori, navodi Špigel.

U delikatnim domaćim političkim prilikama Đukanović je u više navrata pokušao da pokrene pitanje nezavisnosti Crne Gore od bivše državne zajednice sa Srbijom, kao i raspravu o nezavisnom crnogorskom identitetu.

Đukanović, navodi Špigel, pokušava da se prikaže kao patriota i čuvar integriteta zemlje i odgovara mu pozicija najjačeg opozicionog saveza Demokratskog fronta, koji je jasno prosrpski i može se dobro predstaviti kao peta kolona Beograda.

Šef države takodje podstiče sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Crna Gora se godinama trudi da Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja je osnovana 1993, učini zvanično većinskom crkvom, ali bez uspeha. Ona nije priznata unutar pravoslavlja i prema neslužbenim procenama ima samo nekoliko hiljada sledbenika.

Uz ocenu da trenutno nije jasno hoće li Milova taktika propasti, Špigel ističe da nema sumnje da je to opasna taktika: crnogorska vlada upozorila je SPC da potkopava državnost Crne Gore, a mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije upozorio je i na opasnost "građanskog rata".

Sukobu preti i internacionalizacija piše Špigel i dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da šalje "signal jedinstva svim Srbima, bez obzira na granice koje dele" što se može tumačiti i kao pretnja Crnoj Gori. Moskovsko ministarstvo inostranih poslova, s druge strane, kaže da je crnogorski verski zakon "napad na jedinstvo pravoslavlja", piše nemački list.

BONUS VIDEO:

(Espeso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.