MILO LOPOVE, NE DAMO TI SVETINJE! Sve je to u redu, ali kad pogledate ko je ovo napisao ništa vam neće biti jasno!
Milo Đukanović, Foto: Reuter

burne reakcije

MILO LOPOVE, NE DAMO TI SVETINJE! Sve je to u redu, ali kad pogledate ko je ovo napisao ništa vam neće biti jasno!

Građani pronalaze razne načine da iskažu bojkot

Objavljeno:

Sukobi u parlamentu, višednevni protesti na ulicama Crne Gore i uzavrela atmosfera nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti se ne smiruju. Protivnici ovakve odluke i svi oni koji žele da zaštite srpske svetinje u CG, pronalaze razne načine da izraze bojkot.

Jedan od poslednjih jeste i hakovanje zvaničnog naloga Vlade Crne Gore, na kome je osvanuo tvit sledeće sadržine: "Milo lopove, ne damo ti svetinje!!!".

foto: Privatna arhiva

No, tu nije kraj mašti i kreativnosti boraca za pravdu. Jedna od kućica u "prazničnom gradu" umesto novogodišnjih lampica, ima lampice u obliku slova koja obrazuju istu ovu rečenicu sa Tvitera - Milo lopove, ne damo svetinje! I to, u jarko crvenoj boji.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost „crnogorske pravoslavne crkve“, nakon što je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti.

Đukanović je rekao i da bi ga iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije.

On tvrdi, takođe, da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodele „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu „velike Srbije“ i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične.

On je naveo da je Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uverenjem da je Crna Gora, sticajem nesrećnih okolnosti, postala nezavisna država i da će tu grešku Crkva ispraviti.

Više desetina političara, politikologa, advokata, istoričara, novinara iz regiona potpisalo je Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori, u kome se navodi da je “Država Crna Gora izložena pokušaju nasilne destabilizacije, ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica“. Na ovaj način oni su dali podršku Milu Đukanoviću.

Ipak, građani ne odustaju od protesta i bojkota ovakve odluke.

Nakon služenja molebana mirnom i dostojanstvenom šetnjom verujući narod iskazuje nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

I večeras, 1. januara, nakon odsluženog molebna u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, koji počinje u 18 časova, sveštenstvo i narod krenuće u molitvenu šetnju sa ikonama i crkvenim barjacima od Sabornog hrama do crkve Svetoga Đorđa Goricom i nazad do Sabornog hrama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.