NELA KUBUROVIĆ NA POTEZU: Stekli su se svi uslovi za izručenje VUKOTIĆA
Ministarka pravde Nela Kuburović, Foto: Filip Plavčić

konačna odluka

NELA KUBUROVIĆ NA POTEZU: Stekli su se svi uslovi za izručenje VUKOTIĆA

Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru, pošto je odslužio zatvorsku kaznu od 15 meseci zatvora na koju je bio osuđen u Srbiji

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je zaključio da su ispunjeni uslovi za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića (38) Crnoj Gori, koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja i veruje da je visoko pozicionirani pripadnik "škaljarskog klana".

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić rekao je za Tanjug da je tom odlukom odbijena žalba branioca i potvrđeno je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori.

Konačnu odluku o crnogorskoj molbi za izručenje doneće ministarka pravde Nela Kuburović.

Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru, pošto je odslužio zatvorsku kaznu od 15 meseci zatvora na koju je bio osuđen u Srbiji.

Piljićeva je navela da je Apelacioni sud našao da je Viši sud pravilno zaključio da iz dokaza u spisma predmeta proizlazi da Vukotić nije državlnain Srbije, već strani državljanin, kao i da krivična dela zbog kojih se traži nisu izvršena u Srbiji, protiv Srbije ili njenog državljanina.

"Ta dela su propisana i u krivičnom zakoniku Crne Gore i Srbije kao krivična dela, a po domaćem KZ nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja", dodala je Piljićeva.

Ukazala je da krivično delo za koje se traži nije obuhvaćeno amnestijom u Srbiji, niti je zbog tog dela kod domaćeg suda Vukotić osuđen odnosno pravosnažno oslobođen, pri čemu u Srbiji zbog navedenih krivičnih dela nije ni pokrenut postupak.

"Nadalje prvostepeni sud je pravilno utvdio postojanje zakonskih pretpostavki koje su propisane Zakonom o međunaronoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i pravilno je zaključio da ima dovoljno dokaza koji potkrepljuju osnovanu sumnju da je ovaj okrivljeni izvršio krivična dela koja su predmet molbe Ministarstva pravde Crne Gore za njegovo izručenje", smatra Apelacioni sud.

Odslužio kaznu zbog falsifikovanja pasoša Vukotiću je ekstradicioni pritvor određen 26. juna odlukom Višeg suda u Beogradu, koja je danas aktivirana, jer je do 6. juna bio u zatvoru na odsluženju kazne na koju je osuđen u Srbiji zbog falsifikovanja pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju.

Vukotić je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović.

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru i zatvoru u Beogradu od septembra 2018. godine.

On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.