OGLASILA SE MITROPOLIJA: Žaljenje zbog povređivanja policajaca, odgovornost na onima koji su prezreli stav Crkve
Mitropolit Amfilohije Radović, Foto: Facebook printscreen

SPC

OGLASILA SE MITROPOLIJA: Žaljenje zbog povređivanja policajaca, odgovornost na onima koji su prezreli stav Crkve

Iz Mitropolije su ocenili kao grubu manipulaciju saopštenje Uprave policije da će za sve eventualne incidente ubuduće smatrati odgovornima i verske velikodostojnike

Objavljeno:

Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila je sinoć žaljenje zbog povređivanja policajaca tokom protesta građana zbog usvajanja zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, i ocenila da bi policija trebalo da bude odgovornija od pojedinaca koji izazivaju incidente.

Po oceni Mitropolije, policija bi u slučajevima kad neodgovorni pojedinci naprave neki izgred (kao ispred hrama u Podgorici) trebalo da bude odgovornija od takvih pojedinaca "i da ima u vidu da se u Hramu i oko njega dešava mnoštvo aktivnosti u kojima učestvuju i deca, kojih je i danas tamo bilo tokom njihove intervencije".

"Ne prihvatamo bilo kakvu odgovornost za incidente. Sve što se dešava je plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog vernog naroda Crne Gore", dodaje se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su ocenili kao grubu manipulaciju saopštenje Uprave policije da će za sve eventualne incidente ubuduće smatrati odgovornima i verske velikodostojnike, čije delovanje, kako se dodaje, navodno dovodi do narušavanja javnog reda i mira i drugih posljedica.

"Ne prihvatamo takvu proizvoljnu tvrdnju i upućujemo nadležne u Upravi Policije da pažljivije pročitaju današnje saopštenje za javnost Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori u kojem se vrlo precizno navodi kakav vid otpora Crkva preporučuje svojim vernima povodom usvajanja anticrkvenog Zakona o slobodi veroispovesti, koji iznad svega podrazumeva mir i bratsku slogu, kao i post i molitvu", poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dodali su da su i ranije i odmah nakon usvajanja zakona javno saopštavali bojazan da će taj zakon izazvati mnoštvo problema u crnogorskom društvu i produbiti ionako velike podele, kako su naveli, ne zato što su ih priželjkivali, već zbog toga što poznaju svoj narod "za razliku od onih koji su nerazumno i bez volje za bilo kakav dogovor, odbacivši sve predloge Crkve, predložili i izglasali nakaradni zakon".

"Ne podržavamo nasilje demonstranata prema Policiji, ali ni primenu sile naoružanih policijskih službenika, sa brojnim sredstvima prinude prema demonstrantima koji su ovih dana privođeni čak i kad su učestvovali u potpuno mirnim protestima. Tamo gdje je, nažalost, bilo napada na policiju, to ni na koji način nije podstrekivano niti podržavano od sveštenstva naše Crkve", piše u saopštenju.

Mitropolija crnogosko-primorska izrazila je žaljenje i za "sve one koji su ovih dana povređeni, a koji su prinuđeni da svoju slobodu vere traže na ulicama, jer nisu mogli da je obezbede tamo gde je to trebalo da im se omogući - u crnogorskom parlamentu".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.