SKANDAL I HAOS U SKUPŠTINI CRNE GORE, UHAPŠENI SRPSKI POSLANICI! Potrpani su u MARICE! (VIDEO)
Incident u Skupštini Crne Gore, Foto: Youtube/Twitter

UŽAS

SKANDAL I HAOS U SKUPŠTINI CRNE GORE, UHAPŠENI SRPSKI POSLANICI! Potrpani su u MARICE! (VIDEO)

- Spremni smo da poginemo za našu crkvu, mi to večeras demonstriramo - rekao je Mandić za Vijesti

Objavljeno: 09:06h

Svih 17 poslanika opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) uhapšeni su noćas, nakon incidenta u Skupštini Crne Gore.

Kako javlja izveštač Tanjuga, oni su uhapšeni i stavljeni u dve policijske marice, a podgorički portal Vijesti prenosi da se radi o poslanicima DF-a i da su oni sprovedeni u Centar bezbednosti u Podgorici.

U crnogorskom parlamentu noćas je došlo do incidenta prilikom glasanja o amandmanima DF-a na predloženi Zakon o slobodi veroispovesti ua koji smatraju da je usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nakon toga, poslanik DF-a Andrija Mandić izjavio je da se sednica o Zakonu o slobodi veroispovesti neće održati dok se obezbeđenje ne obračuna s poslanicima te stranke.

- Sednica se neće održavati dok se obezbeđenje ne obračuna s nama. Stojimo im na raspolaganju i da nas uz upotrebu sile izbace odavde. Mi dobrovoljno odavde nećemo otići. Spremno smo da poginemo za našu crkvu, mi to večeras demonstriramo - rekao je Mandić za Vijesti.

On je kazao da je bilo vremena da se pronađe rešenje, a da je rešenje da se prihvate amandmani Mitropolije crnogorsko-primorske jer će to omogućiti da u Crnoj Gori vladaju harmonija i mir.

Prethodno je Skupština sa 45 glasa za i jednim uzdržanim usvojila u načelu sporni zakon, a potom je usledila rasprava o amandmanima, kada je došlo do incidenta.

Skuptštine Crne Gore ima 80 poslanika.

Glasanje o amandmanima na Zakon o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu je ranije prekinuto, javlja izveštač Tanjuga.

Glasanje o amandmanima koje je podneo opozicioni Demokratski front (DF) u ime Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve prekinuto nakon glasanja o prvom amandmanu, kada je došlo do incidenta, jer je obezbeđenje ušlo u plenarnu salu i stalo između predsednika Skupštine Ivana Brajovića i poslanika DF-a.

Prethodno je poslanik DF-a Andrija Mandić pozvao Skupštinu da se izjasni o amandmanima koje je ta stranka podnela u ime Mitropolije i naveo da će nakon toga izneti svoje mišljenje Predsebnik Skupštine Ivan Brajović mu je odgovorio da su oni razgovarali o tim amandmanima, da je vlada održala kosultacije i zaključila da to za nju nije prihvatljivo.

Nakon toga počelo je glasanje, nije prihvaćen prvi amandman, a nakon toga je zbog incidenta određena pauza.

Ranije je Brajović rekao da DF ima 39 minuta za obrazlganje svih amandmana, a da je ukupno vreme za raspravu tri sata, ali je rekao da predstavnici drugih poslaničkih klubova neće koristiti to vreme.

Građani Nikšića, koji su u toku večeri blokirali saobraćaj na kružnom toku u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore, blokirali su i tunel Budoš.

Na putu do tunela svuda su ih čekale grupe građana koje su im se priključivale, prenosi podgorički portal Vijesti.

Građani su ranije prošli pored policijske blokade skandirajući "Milo, lopove, ne damo ti svetinje", uz zapaljene baklje, a sve policijske patrole su ih puštale na putu do Budoša.

Demokratski front saopštio je da je Zakon o slobodi veroispovesti usvojen u atmosferi totalne diktature.

„Posle kidnapovanja poslanika DF-a iz Skupštine Crne Gore, režim je u atmosferi totalne diktature, uz aplauz, usvojio sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve!“, objavljeno je na stranici DF-a na Fejsbuku.

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su incidenti u Skupštini Crne Gore tokom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti neodgovoran čin prema građanima, navodeći da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbediti da u zemlji sve funkcioniše.

Crnogorski parlament usvojio je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti, glasovima poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije (SDP) Marković je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa Demokratskog fronta prema parlamentu.

"Verujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku ne treba ovakvo političko ponašanje i đelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći", rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je ocenio da je Vlada tokom celodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbedi kvalitetan dijalog o jednom osetljivom, ali i važnom pitanju.

"Svjedoci ste da sam u okviru toga dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasijedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim - dva sata sam razgovarao sa mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i nastavili rad u parlamentu. Viđeli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucjena - uzmite ili ostavite", rekao je Marković.

On je naveo da su zakon i rešenja u njemu dobro svih građana i vernika, kao i ateista i dodao da će zakon osnažiti društvo u kojem će sva prava imati vernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih.

Marković je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbedi mir i stabilnost i kada se dešavaju situacije poput one u parlamentu i zahvalio ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsednik Vlade je rekao da ne veruje u to.

"Vi znate da građani nisu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u Parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon", rekao je Marković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.