UPOZORENJE ZA SVE KOJI PUTUJU U CRNU GORU! Pojavila se OPASNA BOLEST
Psi, Foto: Beta/Dragan Gojić

oprez!

UPOZORENJE ZA SVE KOJI PUTUJU U CRNU GORU! Pojavila se OPASNA BOLEST

U slučaju sumnje obavezno se obratiti nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izvršiti pregled i ispitivanje psa

Objavljeno: 13.11.2019. 08:27h
  • 3

Parazitsko oboljenje lajšmanioza (Leishmaniosa), koju prenose komarci, pojavilo se i u Kolašinu. To oboljenje je smrtonosno za pse, koje je neophodno uspavati kada se otkrije ova bolest, a rizične grupe kod ljudi su deca i osobe sa slabim imunitetom, pišu Dnevne novine, prenosi RTS.

Bolest je, kako su kazali iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti, otkrivena i u Podgorici, Baru i Ulcinju.

Veterinar iz Kolašina Saša Drljević objašnjava da je lajšmanioza parazitsko oboljenje, koje se prenosi između životinja i sa životinja na ljude pomoću peščane mušice, zbog čega se oboljenje javlja u toplijim krajevima.

Prvi znaci bolesti kod pasa su tromost, apatičnost, gubitak apetita i mršavljenje. Kad se bolest razvije, zahvata prvo oči i kožu oko očiju, ušiju i nosa, po koži se stvaraju upalni plitki čvorići, čest je gubitak dlake oko očiju, na vratu i repu, a koža može biti sa srebrnobijelim ljuspama, rekli su iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti.

Za sada, kako navode, ne postoji potpuna zaštita pasa. Vakcine i lekovi za prevenciju infekcije ne postoje.

Za smanjenje rizika od prenosa uzročnika lajšmanioze kod pasa potrebno je životinje redovno štititi od insekata adekvatnim sredstvima, tretirati, ukoliko je moguće, prostor u kojem boravi pas odgovarajućim insekcitidima, obezbediti psu smeštaj u zatvorenom prostoru tokom noći i slično.

U slučaju sumnje, kako kažu, obavezno se obratiti nadležnoj veterinarskoj ambulanti koja će izvršiti pregled i ispitivanje psa.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media