JEDEM JEDNOM U DVA DANA, PLATA MI JE MANJA OD 50 EVRA! Status profesorke Jasminke izazvao je opšti haos!
Foto sa fejsbuka, Foto: Fejsbuk

tuga

JEDEM JEDNOM U DVA DANA, PLATA MI JE MANJA OD 50 EVRA! Status profesorke Jasminke izazvao je opšti haos!

Profesorka filozofije u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović", Jasminka Milošević podigla je prašinu svojom objavom

Objavljeno:

Večeras ću imati prvi obrok posle 2 dana. Iako gladujem, jer mi je plata 47 evra, ja redovno obavljam svoje dužnosti, čak i one na facebooku. Ne govorim ovo da bi me neko sažaljevao, takve šaljem gde im je mesto. Samo iznosim stanje stvari. Jedem svakog drugog ili trećeg dana - napisala je Jasminka 7. novembra na Fejsbuku i izazvala lavinu reakcija.

Kako pišu crnogorski mediji, Milošević je generalna sekretarka NVO "Udruženje profesora filozofije", koje je 2018. organizovalo 26. Međunarodnu filozofsku Olimpijadu, pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Troškovi Olimpijade iznosili su 48.000 evra, od čega je NVO raspolagala sa oko 12.000 eura. Da bi troškovi bili podmireni, Milošević je na sebe preuzela obavezu pronalaženja ostatka sredstava.

Tako se za potrebe Olimpijade, zadužila u restoranima, hotelima, računarskim radnjama. Iako je tada, očekivala da će Ministarstva pokriti troškove Olimpijade, to se nije dogodilo, pa su svi dugovi, stigli na njen račun.

- Ministarstvo prosvete se u potpisanom memorandumu nije obavezalo da finansira Olimpijadu, ali i nije dostavilo rešenje o tome da li hoće ili neće dati sredstva za ovu manifestaciju. Samim tim, u daljoj proceduri, NVO "Udruženje profesora filozofije" nije moglo da traži sredstva od ostalih ministarstava - priča Milošević.

Dodaje da je tražila od aktuelnog ministra Damira Šehovića, od momenta kada je došao na tu funkciju, da je primi, kao i da se iz tog Vladinog resora izjasne, kada je došlo vreme za organizovanje olimpijade, da li će dati novac.

Pošto je njena organizacija, već bila u procesu organizovanja Olimpijade, Milošević tvrdi da nije postojala mogućnost da se od nje odustane, pa su odlučili da događaj finansiraju iz prikupljenih donacija ili iz sopstvenog džepa. Danas, godinu dana nakon organizovanja Olimpijade, NVO duguje 33.000 evra. Novac potražuju hotelijeri, vlasnici restorana, operateri i mnogi drugi, a Milošević dugove vraća od svoje plate. Od ministra prosvete, sa kojim je razgovarala, dobila je predlog da napiše molbu, te da će Ministarstvo pokušati da Organizaciji uplati 1.800 eura.

Na pitanja, zašto nije bilo odgovora na njen upit da li će dobiti novac za Olimpijadu ili ne, ministar Šehović nije dao konkretan odgovor, tvrdi Milošević.

- To je sve što je Ministarstvo spremno da uradi, da nam da 1.800 eura da pokrijemo deo troškova - kaže profesorka. - Videćemo da li će reč koju je dao ministar biti ispunjena.

Kako pišu crnogorski mediji, Jasminki je trenutno, zbog rešenja sudskih izvršitelja, blokirana plata koja inače iznosi oko 520 evra. Ona je, dok smo živeli u zajedničkoj državi, došla sa svojim sinom u Bar, okačila diplomu o zid, i radila svaki pošten posao koji joj je obezbeđivao platu od koje je mogla da plaća stan i izdržava sebe i dete. Prala je sudove, bila sobarica, radila po raznim firmama... dok nije dobila posao u prosveti, pre 20 godina. Već 17 godina predaje đacima u Podgoričkoj gimnaziji.

- Nije bilo lako. Sama sam podizala sina, preživela porodične tragedije, smrt roditelja, smrt mlađe sestre, koju nisam videla na bolesničkoj postelji, jer nisam imala novca za autobus do Srbije. Moj sin je često išao u školu gladan. Jednom smo, deset dana, on i ja živeli na beskvasnom hlebu sa solju, koji sam sam pravila. Ne žalim se, samo iznosim činjenice. Znam da su mnogi, naročito mnoge samohrane majke bile, i da jesu u sličnoj situaciji - izjavila je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.