SPC JE RELIKT JEDNOG VREMENA KOJE TREBA DA OSTANE IZA NAS: Vuković ispred DPS-a objasnio odluku o AUTOKEFALNOSTI
Miodrag Vuković, Foto: Youtube printscreen

USVAJAJU ODLUKU 30. NOVEMBRA

SPC JE RELIKT JEDNOG VREMENA KOJE TREBA DA OSTANE IZA NAS: Vuković ispred DPS-a objasnio odluku o AUTOKEFALNOSTI

Trenutno, kako navodi Vuković, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je neprihvatljivo

Objavljeno: 06.11.2019. 16:07h
  • 17

Demokratska partija socijalista u novom programu, koji će biti usvojen na kongresu 30. novembra, a u koji je Radio Crne Gore imao uvid, navodi se da će ta stranka raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

To je Radiju CG potvrdio i visoki funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

- Mi smo kao ozbiljan politički subjekt dužni to da uradimo, polazeći prije svega od nesporne činjenice, da smo temeljna partija, savremenog političkog sistema i ukupnih društvenih odnosa u našoj državi. Mi smo se identitetskim pa i pitanjem crkve bavili u kontinuitetu. I na prethodnom kongresu, pre četiri godine, mi smo se na objektivan način bavili ovim pitanjima pa i pitanjem položaja verskih zajednica - kazao je Vuković.

Po njegovom mišljenju sadašnje stanje je po više osnova neodrživo. Pre svega, sve verske zajednice u Crnoj Gori moraju imati regulisan pravni položaj.

Trenutno, kako navodi Vuković, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je neprihvatljivo.

- Srpska pravoslavna crkva deluje kao relikt jednog vremena, koje je pre više od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Javnost zna da su potpisani sporazumi sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom, Jevrejskom zajednicom. Ti sporazumi su urađeni po ugledu na slične u najrazvijenijim demokratijama u svetu. Država nikako ne može naći očekivani stepen razumevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ostali smo da vodimo distanciranu korespondenciju, punu neprihvatljivih i neshvatljivih diskursa sa njihove strane. Za upućene, očekivano, i od strane prvih ljudi Srpske pravoslavne crkve i u Crnoj Gori i u patrijaršiji. U to je uključena cela jedna mašinerija u odbrani neprihvatljivog položaja i načina komunikacije sa državom i državnim organima - ističe Vuković.

foto: Youtube printscreen

Poručuje da se došlo do trenutka kada se stvari više ne mogu odlagati. DPS kao ozbiljan politički subjekt preuzeo je obavezu na sebe da po ugledu na savremene demokratije inicira rešenje i za ovu oblast.

- Istorijske činjenice nas obavezuju, takođe. Ne smemo zaboraviti da je kao posljdica nelegitimne Podgoričke skupštine pored nasilnog gubljenja državne nezavisnosti, Crna Gora izgubila i svoju autokefalnu crkvu - naveo je Vuković.

Vuković tvrdi da primer Ukrajine nijesu koristili kao model, već su im vodilja bili evropski standardi i potrebe i okolnosti crnogorskog društva.

- Krenuli smo mi u ovaj posao pre nego je slučaj Ukrajinske pravoslavne postao aktuelan. Ovo je autonomni iskaz državnih struktura Crne Gore, koji u komunikaciji, prije svega sa svojom javnošću, gradi temelje nove demokratske države - kaže Vuković.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, namera DPS-a je klasično kršenje Ustava, kaže za Radio Crne Gore protojerej Gojko Perović.

- Smatram da je u pitanju udžbenički primer kršenja Ustava Crne Gore, koja je sekularna država. Odvojenost crkve i države je civilizacijska tekovina. Na svim meridijanima se zna što znači odvojenost crkve i države. To ne znači da su one neprijateljske jedna prema drugoj i da ne treba da sarađuju i da ne treba međusobno da se poštuju. Ali da crkva i crkveni Sabor proglasi da će da formira vladu ili da će da učestvuje na izborima, odnosno da će partija koja vlada već trideset godina u jednoj građanskoj, multikonfesionalnoj, demokratskoj državi proglasi da će da obnovi crkvu, to je ništa drugo do kršenje Ustava - naglašava Perović.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pozdravljaju odluku DPS-a. Stevo Vučinić iz pravnog saveta te crkve kaže za Radio CG da su se konačno stekli uslovi za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

- Usvajanje Zakona o položaju verskih zajednica od ključnog je značaja. Nakon što taj zakon bude usvojen, a verujem da vlada neće odustati od svoje namere , krenuće se i u proces obnove autokefalnosti. Siguran sam da će se i to pitanje vrlo brzo rešiti. A to je i glavni razlog besa antidržavnih struktura i opozicije u Crnoj Gori čija je agresija upravo i okrenuta protiv aktuelne vlasti -ističe Vučinić.

bonus video:

(Espreso.rs/Radio Crna Gora)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media