ISPRAVKA: Pokazivanje dvoglavog orla nema veze sa idejom o Velikoj Albaniji
Promovisan simbol Velike Albanije, Foto: Stock

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Pokazivanje dvoglavog orla nema veze sa idejom o Velikoj Albaniji

Đeljošaj i Cana su objavili fotografiju na kojoj su se rukovali ''simbolom dvoglavog orla''

Objavljeno: 18:06h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog insinuacije da pokazivanje dvoglavog orla ima veze sa idejom o Velikoj Albaniji. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Nik Đeljošaj, prvi čovek najmlađe crnogorske opštine Tuzi, danas je razgovorao sa bivšim kapitenom fudbalske reprezentacije Albanije, Lorikom Canom i izvršnim direktorom Fondacije “Lorik Cana 5” Jerinom Lalaj.

Cana je bivši albanski fudbaler koji je igrao kao defanzivac i vezni igrač.

Ambasador je Grassroots inicijative za dječiji fudbal u Albaniji.

Đeljošaj i Cana su objavili fotografiju na kojoj su se rukovali ''simbolom dvoglavog orla'' koji se smatra ''zaštitnim znakom'' Velike Albanije.

Burne reakcije povodom pokazivanja dvoglavog orla zapravo nisu utemeljene, jer dvoglavi orao u heraldici predstavlja figuru povezanu sa konceptom carstva, a takođe, taj se simbol nalazi na grbovima više država: Crne Gore, Srbije, Rusije i Albanije.

Iako se fotografisanje Albanaca sa rukama u obliku orla često smatra provokacijom i izaziva negativne reakcije, dvoglavi orao simbolizuje albansku nacionalnu pripadnost i nema veze sa idejom o tzv. Velikoj Albaniji.

O simbolici dvoglavog orla govorili su i urednik prištinske „Gazete Blic“, Astrit Gaši, i novinar i politički analitičar iz Prištine, Imer Muškoljaj, nakon što je fotografija vlasnika sina jedne pekare iz beogradskog naselja Borča, na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, izazvala oštre reakcije meštana, koji su čak protestovali ispred tog objekta.

Muškoljaj i Gaši su tada objasnili da ne postoji neki simbol Velike Albanije, već da ljudi pokazuju rukama dvoglavnog orla kako bi pokazali da su Albanci, kao što, kako je rekao Muškoljaj, na primjer, Srbi podižu tri prsta.

Takođe, sam Đeljošaj je, prije više od godinu, saopštio svoj stav o ideji tzv. Velikoj Albaniji, navodeći da je to virtuelni projekat pojedinca, kao i da nijedna parlamentarna partija, gdje god žive i djeluju Albanci, ne promoviše, niti ima u svom programu takav koncept.

Bonus video

(Espreso.co.rs/srpskoujedinjenje.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.