AMERIKANCI NAORUŽAVAJU CRNU GORU ZA RAT? Stiže im NAJMODERNIJA oprema, biće sila na BALKANU
Naslednik „Hamera“ sledeće godine stiže u Podgoricu, Foto: Damir Dervišagić

ŠTA SE DEŠAVA?

AMERIKANCI NAORUŽAVAJU CRNU GORU ZA RAT? Stiže im NAJMODERNIJA oprema, biće sila na BALKANU

Crna Gora će postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo 

Objavljeno: 05.10.2019. 09:25h
  • 6

Naslednik „Hamera“ sledeće godine stiže u Podgoricu. Nakon Amerike i Slovenije, Crna Gora će postati treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo, zahvaljujući novcu iz kredita, što je dio strategije razvoja Vojske Crne Gore do 2028. godine.

Lako taktičko vozilo JLTV, u koje može da stane pet osoba, prevoziće crnogorske vojnike iz dve pešadijske čete. Reč je o patrolnom vozilu pogodnom za međunarodne operacije, pa već taj podatak može da govori o nameni u crnogorskoj vojsci.

Dizajniran je tako da bude jači, sposobniji, fleksibilniji, lakši za transport i popravku i, iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima nego njegov prethodnik ― „Hamer“.

Pokreće ga dizel-električni hibridni sistem koji troši onoliko struje koliko je potrebno za napajanje 18 porodičnih kuća prosečne veličine.

Na njemu je mitraljez od 12,7mm, a može da bude i oružana stanica na daljinsko upravljanje, što omogućava artiljercu da pogodi cilj i puca preko interfejsa ― skoro kao da igra video-igru unutar vozila.

U Ministarstvu odbrane Crne Gore objasnili su da je tokom prethodne nedelje stigla zvanična ponuda Vlade SAD za nabavku 67 oklopnih vozila u vrednosti od 36 miliona evra, te da se očekuje da Podgorica prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Amerikancima.

Kako prenose crnogorski mediji, može se očekivati da Crna Gora u 2020. godini dobije prvi kontingent ovih vozila, njih dvadesetak do decembra 2020. godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je tokom posjete Podgorici da se radi o najvećem ugovoru u istoriji o isporuci vojne opreme između Crne Gore i SAD.

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media