PROFESORKA BOJANA JE UKRALA RAD SVOG STUDENTA, ALI TU NIJE STALA: Isplivale nove ŠOKANTNE INFORMACIJE
Bojana Lakićević Đuranović, Foto: ucg.ac.me

PA HIT!

PROFESORKA BOJANA JE UKRALA RAD SVOG STUDENTA, ALI TU NIJE STALA: Isplivale nove ŠOKANTNE INFORMACIJE

U izveštaju je naznačeno i da komisija nije mogla da konstatuje koautorstvo

Objavljeno: 17.09.2019. 17:21h
  • 4

Komisija Pravnog fakulteta u Podgorici donela je zaključak u kojem se navodi da je vanredna profesorka Bojana Lakićević Đuranović plagirala rad svog bivšeg studenta Đorđija Drinčića.

On je specijalistički rad odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka Lakićević Đuranović ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju časopisa "Pravni život", objavila pod svojim imenom.

U izveštaju je naznačeno i da komisija nije mogla da konstatuje koautorstvo. U publikaciji u kojoj je objavljen predmetni rad to nije ni navedeno, niti je za to postojala pisana saglasnost studenta, niti je to zatraženo u proceduri koja je predviđena pravilima časopisa. Zahtevi za koautorstvo usledili su nakon objavljivanja članka, godinu nakon slanja predmetnog članka redakciji "Pravnog života".

Profesorka optužena za plagijat u svom izjašnjenju pred komisijom odbacila je navode u vezi sa kršenjem akademskog integriteta. Ona tvrdi da metodologija izrade, navođenje i mentorskog i studentskog imena na naslovnoj strani govori da specijalistički rad ne može biti samostalan, da nije autorsko delo, niti naučni rad. U odnosu na objavljeni članak u beogradskom časopisu, Lakićevićeva tvrdi da nije plagijat, već koautorski rad.

Prema rečima direktorke NVO Centar za građansko obrazovanje, Daliborke Uljarević, obrazloženje koje je Bojana Lakićević Đuranović dala Komisiji "vređa zdrav razum".

- To ukazuje i na to da je ona nedostojna rada na UCG, odnosno da se mora hitno izmestiti iz akademske sfere. Uostalom, ona je to sama potvrdila, kako plagiranim radom tako i obrazloženjem koje je uputila Komisiji - kazala je Uljarevićeva.

 

Bonus video:

(Espeso.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media