MILO ĐUKANOVIĆ NE ZNA ŠTA JE CRKVA JER NIJE KRŠTEN! Amfilohije progovorio o CRNOGORSKOM predsedniku
Amfilohije, Foto: RTS/Printscreen

izjasnio se

MILO ĐUKANOVIĆ NE ZNA ŠTA JE CRKVA JER NIJE KRŠTEN! Amfilohije progovorio o CRNOGORSKOM predsedniku

Mitropolit crnogorsko-primorski kaže da se suštinski ne vidi da se dogodila bilo kakva promena u međuvremenu

Objavljeno:

O Milu Đukanoviću, Momiru Bulatoviću, Zoranu Đinđiću, Aleksandru Vučiću, mitropolit crnogorsko-primorski govorio je za RTS.

- Milo Đukanović je čovek politike, on ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten, kaže mitropolit crnogorsko-primorski. Apsolutna je laž da bih ja mogao da budem crnogorski patrijarh, to jedino ako bih izgubio pamet, savest i svest - kaže episkop Amfilohije.

Kada je Milo Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije je poručio – to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

Mitropolit crnogorsko-primorski kaže da se suštinski ne vidi da se dogodila bilo kakva promena u međuvremenu.

- Ta ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, to ja zaista jedinstveni fenomen. Nisam imao prilike da razgovaram i da se sretnem s njim nakon što je izneo tu ideju, iako sam želeo, pokušavao sam da neposredno sa njim, stupim u kontakt, međutim, on je čovek valjda i prezauzet, i nije došlo ni do kakvog susreta. Mi smo se sreli lično poslednji put pre dve godine, ali onda nije bilo ni reči o ovome - kaže Amfilohije u razgovoru za RTS u Manastiru Morači.

Intervju prenosimo u celosti:

Vi ste imali zanimljive odnose, čak ste govorili da ste ga do 1997. oslovaljali sa „prijatelju“, a u tom čuveo političkom raskolu, kažu da ste podržali njega umesto Momira Bulatovića.

Nisam ga ja podržao, ja se u tu priču nisam mešao, samo što je u tom raskolu među njima Đukanović bio očevidno sposobniji kao političar. Ja sam sahranio čestitoga Momira Bulatovića, a u to vreme ovaj je, ipak, kao političar bio promućurniji, pa je i tražio susret sa patrijarhom Pavlom. To je bilo pred predsedničke izbore, i zaista patrijarh Pavle ga je sa svim poštovanjem primio. Tada je dolazio i u Cetinjski manastir kod ćivota Svetog Petra. Posle je čak dolazio da loži badnjak, doduše Cetinjani su oštri, pa i danas mu pamte da ga naloži naopako – tako mu kažu Cetinjani, bila je velika vatra, a ni on nije bio vešt, pa ga je bacio onako, baš naopako.

Milo Đukanović je rekao da SPC u Crnoj Gori služi kao kičma velikosrpske ideologije. Kakav je vaš komentar na to?

On je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je crkva isto što i partija. On ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten. I onda podređuje crkvu politici, i onda i mene napadaju, kao ja sam sad eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje, to je potpuna besmislica. Ja sam pre svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske, i za mene je to osnovno svojstvo. A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter.

Bonus video

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.