RUSKI PRLJAVI NOVAC ĆE UTICATI NA IZBORE U CRNOJ GORI: Amerikanac UPOZORAVA vlasti u CRNOJ GORI na PUTINOV PLAN
Bivši zvaničnik Pentagona ocenio je da je dijalog vlasti i opozicije u Crnoj Gori najbolje rešenje, Foto: Printscreen

da li je realno?

RUSKI PRLJAVI NOVAC ĆE UTICATI NA IZBORE U CRNOJ GORI: Amerikanac UPOZORAVA vlasti u CRNOJ GORI na PUTINOV PLAN

On je naveo da postoji i mogućnost "sajber napada i drugih vrsta mešanja"

Objavljeno: 12:23h

Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je "uticaj ruskog prljavog novca", izjavio je direktor američke nevladine organizacije "Pen Bajden centar" Majkl Karpenter.

Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan, upozorio je u intervjuu za Glas Amerike da je uoči narednih izbora u Crnoj Gori potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i, kako je rekao, ruske pretnje u budućnosti.

"Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces", kazao je Karpenter.

On je naveo da postoji i mogućnost "sajber napada i drugih vrsta mešanja" i ocenio da Crnogorci zbog toga "još nisu bezbedni" i da bi "trebalo da budu pripravni uoči narednih izbora".

Bivši zvaničnik Pentagona ocenio je da je dijalog vlasti i opozicije u Crnoj Gori najbolje rešenje, kada je reč o izborima sledeće godine i o reformama koje treba sprovesti.

"Ako mogu da postignu sporazum o reformi izbornog zakonodavstva i o nekim drugim reformama, medju kojima su krivično gonjenje slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, to bi onda bila osnova za održavanje izbora na kojima bi mogle da učestvuju sve stranke, dok bi Crna Gora mogla da jača svoju demokratiju", rekao je Karpenter.

On je kazao da je za Crnu Goru "bio ogroman uspeh" kada je postala članica NATO, ali da je "i dalje potreban veliki broj reformi".

"Najbolja stvar za zemlju bila bi ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja - da se postigne napredak ka članstvu u EU i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu odredjeni kompromis o sprovodjenju reformi. To bi bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju", dodao je Karpenter.

Skupština Crne Gore usvojila je izmene Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahvaljujući dogovoru vladajuće koalicije i dela opozicionih stranaka. Medjutim, to je izazvalo podele medju najjačim opozicionim grupacijama, navodi Glas Amerike.

BONUS VIDEO:

E, SAD GA I SRBI VOLE! TAMO DALEKO, DALEKO KRAJ MORA, TAMO JE HERCEG NOVI, TAMO JE SRBIJA! Vlado Georgiev digao na noge Crnu Goru! ZAPALIO, AL BUKVALNO KALNI-KULU (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.