PROFESORKA U GIMNAZIJI 30. SEPTEMBAR NAJBOLJA NA SVETU: Njena priča je NEVEROVATNA!
Mirsanda Šabotić, Foto: Printscreen/ YouTube

crna gora

PROFESORKA U GIMNAZIJI 30. SEPTEMBAR NAJBOLJA NA SVETU: Njena priča je NEVEROVATNA!

Mirsanda Šabotić dobila je Svetsku nagradu za nastavnika

Objavljeno:

Posle brojnih uspeha na polju obrazovanja i književnosti, Mirsada Šabotić, profesorka u Gimnaziji “30. septembar” svoje uspehe je krunisala nagradom Global Teacher Award- Svetska nagrada za nastavnika, koju će joj kompanija Alert Knowledge Services ASK dodeliti u New Delhiju 15. septembra ove godine.

Alert Knowledge Services je svetska kompanija i ima za cilj da aktivno dopre do svih krajeva sveta i da identifikuje i prepozna izvanredne nastavnike, koji su dali poseban doprinos u svojoj profesiji krozrad sa učenicima, zatim, rad u zajednici i državi iz koje dolaze.

AKS je pokrenuo ovu najprestižniju nagradu i prvu takvu vrstu priznanja izvrsnih nastavnika iz svih regija i zajednica sveta i istakao njihov doprinos u izgradnji zajednica i pomaganju u stvaranju boljeg društva nadahnjujućim podučavanjem. Za nagradu su se kandidovali nastavnici iz 70 država sveta, a dodeljeno je 100 nagrada nastavnicima sveta.

Pored Mirsade, u Crnoj Gori, ovu nagradu je dobilo još pet nastavnika. Mirsada Šabotić (rođena Bibić), književnica, književni kritičar, profesorka Crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti rođena je 1966. godine u Peći. Ambasador je obrazovanja ispred Crne Gore u Foremost Fondaciji sa sedištem u Pakistanu. Suosnivač Asocijacije najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nominovana je za nagradu Global Teacher Prize 2018, nagrada za najboljeg nastavnika sveta, poznata kao Nobelova nagradu za nastavnika.

Njen nastavnički rad je prepoznatljiv ne samo u rožajama, već i državi i svetu, pa je ova nagrada potvrdila njenu nastavničku praksu. Dobitnica je nagrade Najbolji profesor na prostorima EX YU- Asocijacija najboljih nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije. Nagrada za kontinuirano unapređenje prosocijalnih veština na lokalnom državnom i međunarodnom nivou u okviru projekta Erazmus- plus u Skoplju 2019. Dobitnica nagrade za talente Ministarstva prosvete Crne Gore 2018. Dobitnica je nagrade Najžena 21. veka iz oblasti obrazovanja na prostorima bivše Jugoslavije u 2018. Agencije Airli nivo.

Dobitnica je Plakete za poseban doprinos u obrazovanju 2011., koju joj je dodelio žiri za dodelu opštinske nagrade “30. septembar” u Rožajama, zatim, dobitnica je Iskre, nagrade za indivindualni doprinos u filantropiji, koju joj je dodelio Fond za aktivno građanstvo u Crnoj Gori 2015., a kruna njenog obrazovnog i vaspitnog rada je Oktoih, državna nagrada za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koju joj je dodelilo Ministarstvo prosvete Crne Gore 2016.

Dobitnica je Zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi 2017. koju joj je dodelio Univerzitet u Travniku. Dobitnica je nagrade Šantićevo pero za umetničko dostignuće i iskazani talenat u promovisanju mladih učenika- literara 2017. na Festivalu Šantićevi dani u Beogradu.

Autorica je dvadeset i pet pozorišnih predstava, zbirke pesama ” Žad”, zbirke dramskih tekstova “Drame”, romana “Majko zašto?” (dva izdanja), romana, zbirke priča “Nemiri”, romana “Majko, zašto?” (drugi dio) i zbirke poetsko-proznih radova “Ajšina suza” .

Objavila je brojne recenzije, romansirane biografije poznatih ličnosti, priče, pesme, te analitičke i istraživačke radove obrazovnog i vaspitnog sadržaja u časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Književne nagrade za kratku priču “Đula” na Festivalu kratke priče Zavičajne staze 2014. kao i za kratku novinsku priču “Vriska” koju joj je dodijelio “Posvjetni rad” 2015. Žiri na Međunarodnom pesničkom susretu Krilata Seošnica 2016 dodelio joj je Povelju za književno stvaralaštvo.

Na Međunarodnom konkursu poezije i video-poezije “Glas pjesnika” na temu mira – Dignite se na noge graditelji mira(Italija 2016.) pesma Srđanu Aleksiću osvojila je prvu nagradu. Udruženje slobodnih umetnika Australije dodelilo joj je Povelju za osvojeno prvo mesto za pesmu “Ne veruj istini” 2017.

Njena pesma ,, Pod orahom ja slušam tišinu” nagrađena je Plaketom za snagu lirskog izraza na Petom međunarodnom pesničkom susretu “Orfej na Dunavu 2017” u Kostolcu Dobitnica je i specijalne nagrade za autentično pripovedanje “Bihorska venera” za priču “Selimov nur” na Festivalu priče Zavičajne staze 2017. u Petnjici.

Na Međunarodnom književnom konkursu Cita dell Galateo u Italiji 2017. priča “Taraba” je zaslužila prvu nagradu, a pesma “Život je početak umiranja” drugu. Priča “Nijesu me htjeli” na Međunarodnom konkursu Sezione narativa estra u Italiji 2018. zavredila je prvu nagradu. Na 6. Mešunarodnom pesničkom susretu Orfej na Dunavu u Kostolcu 2018. nagrađen je Plaketom za negovanje ljubavne poetike.

Udata je i majka je četvoro djece. Živi i radi u Rožajama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Sandžačke)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.