CRNOGORSKA POLICIJA UDARILA NA SPC: Zabranili LITURGIJU u Ulcinju, pa izneli SRAMNO objašnjenje
Mitropolit Amfilohije, Foto: Zorana Jevtić

SKANDALOZNO

CRNOGORSKA POLICIJA UDARILA NA SPC: Zabranili LITURGIJU u Ulcinju, pa izneli SRAMNO objašnjenje

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada

Objavljeno:

Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj liturgiju povodom Ivanjdana, objavili su danas podgorički mediji.

Liturgija je trebalo da bude održana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja, a zabranjena je jer je u pitanju "zaštićeni lokalitet".

Pobjeda piše da će se liturgija kao i lani, održati nekoliko desetina metara dalje. I Vijesti navode da će praznik biti obeležen, dok su iz ulcinjske parohije saopštili da još ne znaju - gde.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom". Prema najavama, policija će obezbeđivati lituriju.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je reč o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve.

Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj događaj, "bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u delu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora".

Bonus video

PREMIJERKA ANA BRNABIĆ ČESTITALA DAN NEZAVISNOSTI!

(Espreso.co.rs/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.