MILO NE ZNA GDE UDARA! Prvo je zatražio samostalnu Crnogorsku crkvu, a onda se OBRUŠIO na mitropolita Amfilohija!
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, Foto: Printscreen / Youtube

grozna i gruba politička manipulacija

MILO NE ZNA GDE UDARA! Prvo je zatražio samostalnu Crnogorsku crkvu, a onda se OBRUŠIO na mitropolita Amfilohija!

On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost „crnogorske pravoslavne crkve“.

Đukanović je, u intervjuu za televiziju N1, kazao da bi ga iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije.

- Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. — podsećam Vas — ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što nije bilo nasilno, logično, 1920. godine ostali i bez crkve. Godine 2006. su se promenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koji sam vam pomenuo, dakle, organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države - rekao je Đukanović.

On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodele „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

- Reč je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji - jasan je Đukanović.

- Uloga mitropolita Amfilohija je onakva kakva može biti uloga čoveka na visokom položaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je manje verska, a više politička organizacija - poručio je Đukanović.

Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu „velike Srbije“ i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične.

On je naveo da je Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uverenjem da je Crna Gora, sticajem nesrećnih okolnosti, postala nezavisna država i da će tu grešku Crkva ispraviti.

- Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svetu uopšte - naveo je Đukanović i istakao da je po njemu bilo i svetlih trenutaka u njegovom političkom delovanju — kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio sudržan uoči referenduma.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.