CRNOGORCI NAM OTIMAJU RUKU SVETOG JOVANA I MOŠTI SVETOG VASILIJA! Ovakav RAT oko svetinja još nije vođen
Ostrog / Ilustracija, Foto: Profimedia, Dragan Kadić

STRAŠNO!

CRNOGORCI NAM OTIMAJU RUKU SVETOG JOVANA I MOŠTI SVETOG VASILIJA! Ovakav RAT oko svetinja još nije vođen

Ovo je zaista surovo...

Objavljeno: 17.06.2019. 07:57h
  • 958

Ruka Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva na Cetinju, i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu, ne mogu biti državna imovinaCrne Gore, tvrde pravnici.

Advokat Ivan Simić kaže da je crkvena imovina neprikosnovena, kao i svaka druga imovina, pa oduzimanje objekata Crkve donošenjem zakona u Crnoj Gori predstavlja pravno nasilje, kakvo je već viđeno u Hrvatskoj, koja je nizom uredaba i zakona praktično otela imovinu pravnih lica iz Srbije, prenosi "Politika".

"Iako imovina Crkve ima sasvim posebnu duhovnu, istorijsku i nacionalnu vrednost, ona se u ovoj situaciji mora braniti najpre s pravnog stanovišta, kao imovina koja pripada pravnom licu - SPC", kaže Simić.

On ukazuje da je i mitropolit Amfilohije u Podgorici istakao pravni argument - dokument iz 1919. u kome stoji da su tada svi hramovi u Crnoj Gori, osei jedne kapele, pripadali Crkvi.

"Kao neko ko nije verski ali jeste pravni fanatik, moram da naglasim da manastiri i crkve u Crnoj Gori nikako ne mogu da postanu državna imovina. Crkva je odvojena od države, a u pravnom saobraćaju predstavlja posebno pravno lice, sa svojom imovinom", objašnjava Simić.

Restitucija je preduslov za pripadnost društvu koje temelji evropske vrednosti, pa je neshvatljivo da danas jedna država, koja teži tim vrednostima, ima planove za novi krug konfiskacije, rekao je Simić na nedavno održanom savetovanju pravnika u Budvi.

On je to izjavio samo nekoliko dana pre nego što je u Crnoj Gori utvrđen predlog zakona o slobodi veroispovesti kojim će svi verski objekti "biti prepoznati kao državna imovina" ako su pripadali državi pre 1918. godine.

BONUS VIDEO:

KAD JE VRUĆE I ŽIVOTINJE SU ŽEDNE! Preslatka, malena ptičica pije vodu iz flaše, a jedva na nogama stoji! (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media