IRINEJ ZAGRMEO: Ono što Milo Đukanović radi, NISU RADILI NI TURCI
Tenzije i zebnju podigla je i izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Foto: Print Screen Youtube

Liturgiju služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

IRINEJ ZAGRMEO: Ono što Milo Đukanović radi, NISU RADILI NI TURCI

Prema saznanjima "Večernjih novosti", na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse

Objavljeno:

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici počeo je Trojčindanski narodni sabor SPC, koji bi trebalo da bude još jedan vid protesta protiv spornog zakona, iza koga stoji crnogorski predsednik Mila Đukanovića, a kojim se praktično omogućava otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnog Gori.

Liturgiju služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a brojni vernici iz svih delova Crne Gore na saboru koji je zvanično imenovan - Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja.

Nedavno usvojeni Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica u Crnoj Gori predviđa da "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina".

Pokrovitelj ovog zakona, crnogorski predsedenik Milo Đukanović dolio je ulje na vatru izjavom da SPC u Crnoj Gori iz "prostorija koje joj ne pripadaju" pokušava da utiče na dnevno-političke prilike u toj zemlji trudeći se da ostvari viziju "Velike Srbije", predsednik Crne Gore, dodatno je poljuljao diplomatske odnose između dve zemlje.

Situacija u Crnog Gori je napeta, a problemi su, kako prenose mediji, zabeleženi još jutros na graničnim prelazima.

Prema saznanjima "Večernjih novosti", na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, navodi list. dodajući da je uoči sabora više osoba privedeno na informativne razgovore u stanicama policije.

Mediji prenose i da je crnogorska policija zabranila u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici. Ova eparhija u Crnoj Gori obuhvata i područje opštine Pljevlja.

Okupljenima je podeljen proglas u kom piše da je Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je 16. maja utvrdila Vlada "nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

Povodom zakona iza koga stoji crnogorski predsednik, oglasio se i srpski patrijarh Irinej.

- Ono što sada čini i nagoveštava da predsednik Crne Gore, Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog sveta, neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve. Pokušaji i ta dela koju nameravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov naslednik, nažalost. Čovek koji sedi na prestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori - izjavio je patrijarh Irinej u emisiji koja je objavljena na Jutjub kanalu TV Hram.

On se zapitao šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, i dodao da Đukanović oduzima vekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

- Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čoveka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem - ali srpski narod lepo kaže da je Poturica gori od Turčina - rekao je Irinej.

Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9 sati, a u 11 sati biće pročitana deklaracija koja će odrediti dalje korake koje će praviti Mitropolija crnogorsko primorska, čvrsti temelj države Crne Gore.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija sa kojega će biti poslata poruka vlastima u Crnoj Gori i međunarodno zajednici o posledica a koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija
Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija foto: Print Screen Youtube

Tenzije i zebnju podigla je i izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će "obnoviti Crnogorsku autokefalnu crkvu".

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nakon liturgije, kako je najavljeno, biće upućena zajednička poruka svim vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i javnosti za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske navode da bi usvajanje ovog predloga zakona u Skupštini Crne Gore u obliku u kojem je nedavno usvojila Vlada dovelo u ozbiljna iskušenja SPC, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve verske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa episkopijama budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RTCG , Novosti, Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.