SRBI SU META! Policija zaustavlja autobuse na granici Crne Gore, PRIVODE LJUDE
Policija zaustavlja autobuse na granici Crne Gore, PRIVODE LJUDE, Foto: Printscreen

au!

SRBI SU META! Policija zaustavlja autobuse na granici Crne Gore, PRIVODE LJUDE

Počeo Trojčidanski sabor u Podgorici

Objavljeno: 15.06.2019. 10:40h
  • 8

U Podgorici se održava Trojičindanski sabor. Ispred hrama Hristovog vaskrsenja počela je Sveta arhijerejska liturgija.

Zbor se održava u organizaciji Mitropolija crnogorsko-primorske i njenih eparhija u jeku polemika o posledicama koje bi izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vere čiji predlog je kabinet Duška Markovića jednoglasno usvojio.

Prema saznanjima, na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse što je dodatno usporavalo njihov dolazak u glavni grad Crne Gore. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru.

Uoči sabora više osoba koje pripadaju "srpskom korpusu" privođeni su na informativne razgovore u stanicama policije. Jedan od njih je i Ratko Drašković, bokserski šampion iz Nikšića.

"Gde sam bio ja se nisam krio. Biću sa svojim narodom u odbranu vere i svetinja Srpske pravoslavni ctžrkve u Crnoj Gori", kaže za "Novosti" Drašković.

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je pravoslavne vernike i sve ljude dobre volje, kojima su, kako su kazali, istina i pravda na srcu, da se danas okupe na Trojičindanski sabor ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

 

Navodi se da pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vernici bili pozvani uoči Sabora.

"Na Sabor su dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru", kaže se u saopštenju.

Podseća se da Sabor nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

"Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i reči uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi", kaže se u saopštenju MCP.

 

Kako se navodi, Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve verne bez razlike.

"Samo ako je takva - ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je - gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čoveka i sveta", ističe se u saopštenju.

Iz MCP navode da su zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji.

"Bog nije nikad bio u sili, nego je uvek i svugde Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo - pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka", kaže se u saopštenju.

MCP poziva da danas "budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja".

"I odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i isceljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti verom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja", kaže se u saopštenju.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Večernje novosti / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media