CRNOGORCI ZABRANILI RAVNOGORSKI POKRET: Promovišu fašizam i opasnost su po javni red i moral!
Ravnogorski pokret zabranjen u CG, Foto: YouTube Printscreen

odluka vlade cg

CRNOGORCI ZABRANILI RAVNOGORSKI POKRET: Promovišu fašizam i opasnost su po javni red i moral!

Ravnogorski pokret registrovan je 18. aprila ove godine u MUP-u

Objavljeno: 13.05.2019. 12:18h
  • 2

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i potpredsednik crnogorske Vlade Duško Marković odlučili su da zabrane delovanje nevladine organizacije Ravnogorski pokreta zbog toga je njen rad u suprotnosti s Ustavom Crne Gore.

Ravnogorski pokret registrovan je 18. aprila ove godine u MUP-u, a Marković je u istakao da je rešenje o upisu doneto bez saznanja rukovodilaca MUP-a, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rukovodilac MUP-a takođe ističe da je saznanje da je registrovanje Ravnogorskog pokreta izazvalo oštre reakcije dela javnosti i da je pokrenuta inicijativa da se njegovo delovanje zabrani.

On dodaje da je u rešenju navedeno da je delovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer "zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral".

Inicijativu za zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je reč o "nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna".

- Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo delovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu - navedeno je u inicijativi Građanske alijanse o zabrani rada ovog pokreta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media