MILO IZVREĐAO SRPSKE ŽRTVE U NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA: Skroz je izvrnuo NJEGOŠEVE reči! (VIDEO)
Milo Đukanović, Foto: EPA

skandal!

MILO IZVREĐAO SRPSKE ŽRTVE U NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA: Skroz je izvrnuo NJEGOŠEVE reči! (VIDEO)

Nisu pristali da Crne Gore više ne bude, da se poništi njena velika istorija, naveo je Ðukanović u svom govoru!

Objavljeno:

Crnogoski pedsednik Milo Ðukanović svečano je danas u Nikšiću otkrio Spomenik crnogorskim komitima 1916-1929 i istakao da se time želi poručiti da njihova borba nije bila uzaludna i da su oni bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006.

Ðukanović je rekao da su komiti bili borci za slobodu Crne Gore u vreme austrougarske okupacije u Velikom ratu i borci za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon, kako je naveo, nasilnog pripajanja Srbiji 1918.

Oni, tvrdi Ðukanović, nisu pristajali ni na tuđinsko, ni na savezničko ropstvo i poniženje.

Nisu pristali da Crne Gore više ne bude, da se poništi njena velika istorija, naveo je Ðukanović u svom govoru.

- Danas im država Crna Gora sa osećanjem duboke zahvalnosti odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna, prosperitetna i uvažena Crna Gora, za kakvu su se borili i koju su sanjali. U vreme Komitskog pokreta nije se moglo ni slutiti da će ona kroz koju deceniju postati ravnopravna članica jugoslovenske socijalističke zajednice - naveo je crnogorski predsednik.

A posebno, kazao je, da će Crna Gora 88 godina "nakon nestanka biti obnovljena kao nezavisna, međunarodno priznata država, i ubrzo zauzeti dostojanstveno mesto u prestižnoj zajednici evropskih i evroatlantskih država i naroda".

- Vreme je pokazalo da njihova žrtva nije bila uzaludna - rekao je Ðukanović.

Govoreći o istorijatu njihovog nastanka i raspuštanja, Ðukanović je rekao da "upravo tada oslobođena Crna Gora biva unižena od Srbije i izigrana od saveznika".

- Ideal ujedinjenja južnoslovenskih naroda pretvorio se u njen najveći nacionalni raskol. Dok su jedni bili za bezuslovno prisajedinjenje Srbiji, drugi su bili za jugoslovensku zajednicu koja bi sačuvala čast i ime crnogorsko. Uspostavljen je režim pod bajonetima srpskih trupa i bjelaških snaga. Crna Gora je surovo kažnjena i načinom ujedinjenja i ponižavajućom pozicijom u novoj državi - tvrdi Ðukanović.

On je rekao i da je "akcijom srpske vlade", koju su sprovodili njeni crnogorski poverenici, rađeno sve da Crna Gora nestane kao država, i da se detronizuje njena dinastija Petrović Njegoš".

Ðukanović tvrdi da je Njegoš upavo na komite mislio kada je pevao: “Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje.

- Sa ove istorijske distance danas se jasno vidi koliko je napora trebalo da se ostvare ideali zbog kojih su se komiti žrtvovali. Kao i mnogo puta u crnogorskoj istoriji, desilo se da veliki ciljevi moraju čekati neku novu generaciju - rekao je Ðukanović i dodao da je Komitski pokret dobio i svoje sledbenike u političkim i intelektualnim grupacijama, koje su delovale u Crnoj Gori između dva svetska rata.

Šef crnogorske države je ocenio i da su crnogorski komiteti svojom borbom, ciljevima i idejama bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006.

- Mi smo privilegovana generacija koja je završila tu istorijsku misiju. Obnovljena na nasljeđu Komitskog pokreta, današnja Crna Gora želi njegovom afirmacijom da ukaže na kojim temeljima počiva, i koje vrednosti baštini. Bez toga Crna Gora ne bi bila autentična, niti bi crnogorski trajala - naveo je.

Poručio je Ðukanović da Crna Gora nikada više ne sme doustiti da to dragoceno nasleđe bude rastakano i negirano kao ideološko oruđe bilo čije politike.

- Zato je naša dužnost da i sadašnjoj i budućoj Crnoj Gori ukažemo da će je nasleđe Komitskog pokreta uvek činiti dostojnom njene slavne tradicije i njene dostojanstvene budućnosti. Neka tome od danas svedoči i ovaj spomenik - zaključio je Ðukanović.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.