CRNOGORCI IZBACILI DESANKU, ZMAJA, ŠANTIĆA: Nema više srpskih pisaca, tu su Hari Poter, Šišo Ešić, Šukrija Pandžo
Osnovci u Crnoj Gori čitaju posve drugačije lektire od onih koje su se decenijama čitale, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević/Wikipedia/ Printscreen/youtube

noviteti NA MILOV NAČIN

CRNOGORCI IZBACILI DESANKU, ZMAJA, ŠANTIĆA: Nema više srpskih pisaca, tu su Hari Poter, Šišo Ešić, Šukrija Pandžo

Crnogorski osnovci više neće morati da čitaju dela proslavljenih srpskih pisaca. Postavlja se pitanje zašto

Objavljeno:

Crnogorski osnovci više neće morati da čitaju dela Desanke Maksimović, Alekse Šantića, Branka Radičevića, Dobrice Ćosića, a umesto toga u udžbenike su im uvedeni "nacionalni" pisci Šimo Ešić, Šukrija Panco, Muratagić Tuna, Nazmi Rihani, Kemal Musić itd.

Ostaje nedorečeno zašto se na uštrb velikih imena srpske književnosti, na kojima su odrasle generacije i koje govore kako o kulturi, tradiciji, istoriji i duhu našeg podneblja, u obavezan plan i program lektira uvedeni pisci i neka imena za koje do sada tu nije bilo mesta? Da li se radi tek o "osveženju" i "unapređenju" obrazovanja i pokušaju da se uhvati korak sa savremenošću ili su problemi dalekosežniji i dublji?

Osim toga, u njihovim rančevima naći će se štiva poput "Gospodara prstenova" i "Harija Potera", a umesto "Krvave bajke" Desanke Maksimović i "Ala je lep ovaj svet" Jovana Jovanovića Zmaja.

Naime, za osnovce više nisu obavezni ni čuvena pesma "O, klasje moje" Alekse Šantića, zatim "Ribarčeta san" Branka Radičevića, kratka priča "Bobilj i druškan" Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića "Daleko je sunce".

Da stvar bude gora, u lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora, "Tim Lavlje srce" Čeda Vukovića i "Mali pirat" Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi "Oktoih" Natalija Abramović rekla je za TV "Vijesti" da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere. Ona je dala komentar i na to što su po planu i programu u lektire uvedena i neka savremena dela svetske književnosti poput "Gospodara prstenova" i "Harija Potera".

- Zašto i mi deci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih dela savremene književnosti gde su deca u celom svetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom - kaže Abramovićeva.

Ministar prosvete Damir Šehović je pre desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti.

Bonus video:

Tom Odel: Teško je svetu udovoljiti

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.