ON JE URADIO SVE DA SE PRAVA CRNOGORACA POŠTUJU! Gradonačelnik Podgorice želi da podigne spomenik TITU!
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

INICIJATIVA

ON JE URADIO SVE DA SE PRAVA CRNOGORACA POŠTUJU! Gradonačelnik Podgorice želi da podigne spomenik TITU!

"Josip Broz Tito bio je veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije"

Objavljeno:

Odbornici lokalnog parlamenta u Podgorici raspravljaće u petak po hitnom postupku o inicijativi gradonačelnika Ivana Vukovića da se u glavnom gradu Crne Gore podigne spomenik Josipu Brozu, koji bi trebalo da bude završen iduće godine.

- Josip Broz Tito bio je veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije, uvek spreman da joj pomogne i oda priznanje za njene podvige - stoji u obrazloženju gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

- On je bio prvi, kod nas i u svetu, koji je rekao da je Crna Gora u antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti, i generalno uzevši, dala ostalim narodima Jugoslavije podstrek za borbu i tako položila temelje novom bratstvu naroda Jugoslavije. On je uradio sve da se nacionalna prava Crnogoraca poštuju jednako kao nacionalna prava ostalih naroda, a crnogorskoj kulturi pruži ravnopravan odnos sa svima ostalima.

U opoziciji su podeljena mišljenja o inicijative gradonačelnika. Odbornici Demokratskog fronta se protive, podsećajući da je upravo Broz, krajem Drugog svetskog rata, direktno naredio bombardovanje Podgorice, dok u Demokratskoj Crnoj Gori, koja je u prvom trenutku podržala ovu ideju, smatraju da iza svega stoji "politička igra DPS na kartu podela u Crnoj Gori".

Oko ove inicijative podeljeni su i učesnici NOB-a, a posebno retki živi stradalnici sa Golog otoka.

Podgorica je postala Titograd 13. jula 1946. godine, na Dan ustanka crnogorskog naroda, i to ime je nosila sve do 2. aprila 1992. Na svečanosti u Titogradu 25. februara 1977. Titu je uručena Povelja počasnog člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti. Više puta je dolazio u Crnu Goru, a njegov poslednji boravak bio je 15. aprila 1979, kada se zatekao u Igalu i "osetio" razorni zemljotres.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.