KAD SVIRA CRNOGORSKA HIMNA, SVI NA NOGE! Ko to ne učini, platiće MASNU KAZNU!
Foto: AP/Risto Božović

NOVA PRAVILA

KAD SVIRA CRNOGORSKA HIMNA, SVI NA NOGE! Ko to ne učini, platiće MASNU KAZNU!

Priča o crnogorskim državnim simbolima, koji u delu naroda nisu prihvaćeni kao autentični, i dalje je vruća tema

Objavljeno:

Ko god ne bude stajao za vreme intoniranje državne himne "Oj svijetla majska zoro" u javnim ustanovama čiji je osnivač Crna Gora, odnosno lokalna samouprava, platiće globu od 300 do 2.000 evra! Ovu informaciju saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nakon sednice Vlade Crne Gore. Uz to, za prekršaje zakonskih odredaba da se zastava ne vije na zgradama u kojima su smešteni državni ili opštinski organi propisane su novčane kazne od 1.000 do 20.000 evra za firme, dok je za preduzetnike propisana kazna od 300 do 6.000 evra.

Šta je do sada od obnove nezavisnosti 2006. godine u praksi značilo nepoštovanje simbola? Da li ono što se svake nedelje moglo videti ispred sala za venčanje, gde jedni svatovi nose crvenu, državnu zastavu, a drugi trobojku ili onu sa ljiljanima? I kape su se "pomešale". One stare sa četiri "S" još važe za tradicionalnu polovinu stanovnika Crne Gore, dok su oni drugi "utisnuli" državni grb. Tako je priča o crnogorskim državnim simbolima, koji u delu naroda nisu prihvaćeni kao autentični, i dalje vruća tema.

Jovan Markuš, autor knjige "Grbovi, zastave i himne u istoriji Crne Gore" kaže da postojeći državni simboli nisu utemeljeni u tradiciji pravoslavnog naroda.

- Oni predstavljaju neuko i drsko falsifikovanje simbola s kojima su se naši preci ponosili. Kod grba, belog orla iz knjaževine i kraljevine Crne Gore ofarbali su u žuto samo da bi se razlikovao od sličnog na grbu Srbije! Umesto državne zastave iz tog perioda, usvojili su vojnu ili ratnu zastavu, kao da je ratno stanje ili vojna hunta na vlasti. I ovo je urađeno samo da bi se razlikovala od državne trobojke Srbije - smatra Markuš.

Naš sagovornik podseća na to da je državna himna takođe podelila Crnogorce.

- Ona je čist falsifikat izvorne narodne pesme "Oj junaštva svijetla zoro" iz 1884. koja je preimenovana u "Oj svijetla majska zoro", valjda u slavu referenduma 2006. Tekst aktuelne himne pak delo je ustaškog ratnog zločinca Sekule Drljevića. U himni su ostali sporni stihovi, koje niko ne zna da otpeva: "Dok lovćenskoj našoj misli naša sloga daje krila, biće gorda, biće slavna domovina naša mila. Rijeka će naših vala, uskačući u dva mora, glas nositi okeanu da je vječna Crna Gora." U državnoj skupštini većina može usvojiti ako hoće i himnu Ante Pavelića, ali to ne znači da se može narod naterati da ustaje na takvu himnu - objašnjava Markuš.

Zanimljiv je slučaj koji se desio u Nikšiću pre nekoliko godina, na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta, kada je jedan srpski opozicionar ostao da sluša crnogorsku himnu. Priznao je da je bio na "velikim mukama", ali da je uspeo da se savlada tako što je u sebi pevao himnu "Bože pravde"!

"ONAMO NAMO"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je za zvaničnu crnogorsku himnu rekao da je "lijepa pjesma", iako se on, kako je kazao, ne slaže sa nekim njenim stihovima. Prisustvujući jednoj od ranijih sednica SO Budva, on je ustao na zvuke državne himne. Priznaje da se zalaže za to da državna himna Crne Gore bude pesma kralja Nikole "Onamo, namo".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije foto: Zorana Jevtić

DRUŠTVENE MREŽE

Novi Zakon o državnim simbolima doneo je polemiku "suprotstavljenih" tabora na društvenim mrežama.

"Konačno da posrbice dovedemo u red", jedan je od komentara onih koji daju podršku zakonu.

- Ni pendrekom nas nećete podići - usledio je odgovor, uz poruku - Srbi se saginjati neće!

Ima i onih sa mirnijim tonovima.

"Ako mitropolit Amfilohije poštuje, zašto ne može i "drugi deo" pravoslavnog naroda?"

Kao i: "Ne mogu uhapsiti 300.000 građana. Sve će se videti na utakmici Crna Gora-Srbija u Podgorici" - poručuju neistomišljenici.

BONUS VIDEO: Branislav Puhalo - Bivši šef Mladićevog ličnog obezbeđenja

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.