Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija!
Foto: Fonet

širio mržnju?

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija!

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je počinio krivično delo povrede ugleda naroda

Objavljeno:

Crnogorski pokret predao je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, zbog, kako navode, povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

U krivičnoj prijavi se navodi da je mitropolit Amfilohije u intervjuu dnevnim novinama „Vijesti“ kazao da onaj koji nije kršten nema straha Božijega, ni stida pred ljudima, te da je „Crnogorsku crkvu“ nazvao sektom koja se rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi, navodi Radiotelevizija Crne Gore.

Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca — prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde Crnogorsku crkvu", kazao je, između ostalog Amfilohije.

U Crnogorskom pokretu (CP) smatraju da je tom izjavom počinio krivično delo povrede ugleda naroda, i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim delom izazivanja nacionalne i verske mržnje.

- Jer je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svetskoga rata, namerno narušio ugled Crnogorske pravoslavne crkve i nacionalnoga imena Crnogorac. To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin, i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svetskoga rata vršile uništenje celih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i vani - navode iz CP.

Istovremeno, kako se navodi, nekrštene građane je izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nisu kršteni, da bi raspirio versku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija.

- Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, seje strah i paniku, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, Crnogorske pravoslavne crkve, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore - ističu iz CP.

Ocenjuju da je mitropolit Amfilohije na direktni način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne veroispovijesti koji pripadaju dvema crkvama, Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i između njih kao hrišćana i građana islamske veroispovijesti i ateista.

Bonus video:

Espreso intervju nedelje, Zoran Lutovac

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.