VLADA CRNE GORE NIJE OSUDILA SKANDALOZNU TRAMPOVU IZJAVU! Šta god mislili o njima, SAD moraju da ih BRANE, evo i zbog čega!
Foto: EPA / Oliver Douliery / Wikipedia

vrlo agresivni ljudi

VLADA CRNE GORE NIJE OSUDILA SKANDALOZNU TRAMPOVU IZJAVU! Šta god mislili o njima, SAD moraju da ih BRANE, evo i zbog čega!

NATO funkcioniše po jasnim pravilima

Objavljeno: 14:20h

Cela Amerika je juče brujala o Crnoj Gori, nakon što ih je predsednik Donald Tramp spomenuo u intervjuu - i to u ne baš pozitivnog konotaciji.

Njega su pitali da li bi pustio sina da ide da brani Crnogorce, koji su deo NATO-a, a on je rekao:

- Crna Gora je malena država sa snažnim narodom. Oni su vrlo agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i čestitam, učestvujete u Trećem svetskom ratu. A tako je sistem podešen!

Ova izjava je kao bomba odjeknula Balkanom.

Iz Vlade Crne Gore, kako su objasnili, poslali su saopštenje.

- Država koja je prva u Evropi pružila otpor fašizmu i danas kao nova članica NATO i kandidat za Evropsku uniju doprinosi miru i stabilnosti ne samo na evropskom kontinentu već širom sveta, zajedno sa američkim vojnicima u Avganistanu. Mi gradimo prijateljstva, a ni jedno nismo izgubili, ujedno sposobni da hrabro i odlučno branimo i odbranimo sopstvene nacionalne interese. U današnjem svetu punom izazova nije bitno koliko ste veliki ili mali nego u kojoj meri baštinite vrednosti slobode, solidarnosti i demokratije. Zbog svega ovog prijateljstvo i savezništvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država je snažno i trajno - navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Duško Marković
Duško Marković foto: Beta

Premijer Duško Marković kazao je da Tramp ne govori prvi put da ne želi da vidi svoje vojnike kako ratuju za druge.

- On je to rekao i ranije, a ne prvi put. Vi uživajte u svojoj zabludi i verujem da ćete se suočiti sa posledicama te izjave. Pustimo mi Trampa - rekao je Marković u parlamentu odgovarajući na opasku Andrije Mandića iz Demokratskog fronta (DF) da ga raduje Trampova poruka.

Marko Milačić
Marko Milačić foto: PRAVA CRNA GORA

Opozicija je ipak, drugačije reagovala. Marko Milačić, izjavio je kako potpuno podržava Trampa:

- Predsednik Tramp potpuno zdravorazumski i kao poslovan čovek razmišlja: zašto bi njegova zemlja sa ogromnim novcem finansirala navodnu bezbednost drugih država, time sebe ujedno uvlačeći u raznorazne rizike? Takođe, vrlo važno je istaći i tajming ove izjave koja dolazi maltene dan nakon susreta Trampa i predjednika Ruske federacije, Vladimira Putina, koji je, simbolički, ali i suštinski označio početak ere otopljavanja američko-ruskih odnosa – dok se zvanična crnogorska vlast i dalje trudi da pokaže koliko smo ugroženi od te iste Rusije, i tog istog Putina. Na kraju, dok domaći klintonovci u vlasti i opoziciji, zajedno sa pro-američkim NVO sektorom, kritikuju Donalda Trampa, time želeći da ispadnu veći katolici od Pape, Prava Crna Gora upućuje skromnu podršku američkom predsedniku, jer ništa (ne uzimajući u obzir šalu oko trećeg svetskog rata) nije pogrešno rekao.

I analitičar geopolitike Blagoje Grahovac je sličnog mišljenja. On smatra da je Trampova izjava za poštovanje, jer je iskazao pravu istinu o vlastima u Crnoj Gori.

- Tramp je iskazao pravu istinu jer je arogancija vlasti u Crnoj Gori zaista izaziva rizik i po Crnu Goru i po region. Crna Gora neće izazvati nikakav svjetski rat, ali će izazvati sukob unutar Crne Gore. To je suština problema i trebalo bi konačno Evropa da shvati da vlast Demokratske partije socijalista (DPS) igra duplu igru. Vrlo ješto je odigrala priču o evroatlantskim integracijama, a ispod toga i dalje Rusi kontorlišu i DPS i procese u Crnoj Gori. Tako da je ta dupla igra konačno razotkrivena, a otkrio ju je, niko drugi, nego Tramp - rekao je Grahovac za "Vijesti" , ističući da ne treba očekivati reakciju zvanične Podgorice.

Pre nego što je Vlada Crne Gore reagovala, bio je veoma skeptičan:

- Ne smeju oni da reaguju ništa. DPS ne sme da reaguje ništa, jer su oni davno napravili konekciju sa određenim službama američkim i Tramp zna da su se oni davno prodali službama SAD-a i ne smeju se živi čuti - ocenio je Grahovac.

Davor Đenero, analitičar iz Zagreba, smatra da je Tramp ipak bio pod uticajem Vladimira Putina.

- Očito je to neka reakcija kojom američki predsednik čini uslugu svom ruskom kolegi. Izrazito sam zabrinut zbog ovakve Trampove izjave. Ja se nadam da je ovo samo nepripremljenost Trampa. Vidi se da Tramp ne zna ništa o istoriji Crne Gore- rekao je Đenero za "CDM".

Crna Gora se prdružila NATO-u 2017. godine, dok su pre toga 2005. primljeni i Hrvatska i Albanija.

NATO-u je dobrodošao geografski položaj Crne Gore, koja ima pristup Jadranskom moru, što je strateški veoma značajno. Rusija se, naravno, žestoko protivila ovoj odluci crnogorske vlade.

Crna Gora je poslala 20 svojih vojnika na ratnu obuku u Avganistanu. Oni troše 1.58% svog BDP na odbranu, a očekuje se da će to morati da povećaju na 2% do 2024, zbog Trampovih pritisaka.

Tramp je i ranije imao "ispade" povezane sa Crnom Gorom - naime, svi pamte kada je 2017 godine na samitu kamera zabeležila kako je odgurnuo crnogorskog premijera Duška Markovića.

Ipak, novinar koji je intervjuisao Trampa sa punim pravom mu je postavio pitanje o pomoći SAD bilo kojoj članici NATO - jer oni i zaista imaju tu obavezu u slučaju rata.

Naime, o tome govori Član 5 NATO sporazuma: ako se desi napad na jednu članicu Alijanse, to automatski znači da su napadnute i sve ostale članice.

Ovaj član je napravljen kako bi se obeshrabrili napadi na članice NATO-a. Posebno je bio značajan tokom Hladnog rata, ali i objašnjava zašto NATO nije mogao da reaguje kada je Rusija aneksirala Krim - jer Ukrajina nije deo Alijanse.

Američki senator Džon Mekejn osudio je Trampovu izjavu, navodeći da time ide naruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Narod Crne Gore se hrabro suprotstavio pritisku koji je trpeo od Rusije Vladimira Putina, kako bi prigrlio demokratiju. Senat je glasao sa 97:2 kao podršku ulaska Crne Gore u NATO. Napadom na Crnu Goru, i dovodeći javno u pitanje našu obligaciju u NATO savezu, predsednik “ide naruku” Vladimiru Putinu - napisao je on na svom Tviter nalogu.

Zanimljivo je da je pomenuti Član 5 samo jednom upotrebljen, i to posle napada 11.septembra na njujoriške Kule bliznakinje. Tada je sprovedena i najveća NATO akcija u Avganistanu, kada su se u toj zemlji borili američki vojnici rame uz rame sa Kanađanima i brojnim Evropljanima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.