Zakazan parastos DRAŽI MIHAILOVIĆU u Herceg Novom, SPC tvrdi da nema ništa s tim!
Foto: AP

kontraverzan skup

Zakazan parastos DRAŽI MIHAILOVIĆU u Herceg Novom, SPC tvrdi da nema ništa s tim!

Ministarstvo kulture Crne Gore je ranije najoštrije osudilo održavanje tog parastosa Mihailoviću uz apel građanima da ne nasedaju na provokaciju

Objavljeno:

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću biće održan danas kodHerceg Novog, što je izazvalo brojne osude u Crnoj Gori, a Ministarstva kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokacija.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja najavilo je za danas proteste u Grblju i Herceg Novom, ukoliko nadležni ne spreče održavanje parastosa.

Organizator skupa je udruženje "Srpski soko", a služiće sveštenstvo Mitropolije crnogorsko–primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nije predviđeno prisustvo mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića, saopšteno je ranije iz crkve.

Sličan skup, u organizaciji istog udruženja i u znak sećanja na četničkog vođu Mihailovića održan je kod Herceg Novog 2005. godine.

Draža Mihailović
Draža Mihailović foto: Wikipedia

Ministarstvo kulture Crne Gore je ranije najoštrije osudilo održavanje tog parastosa Mihailoviću uz apel građanima da ne nasedaju na provokaciju, kako je od strane resornog ministarstva okarakterisan najavljeni skup.

- Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovečne antifašističke tradicije - navodi se u reagovanju Ministarstva.

Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva "đenerala Dragoljuba Mihailovića", navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja je parastos Mihailoviću okarakterisalo kao "gnusan čin" i najavilo proteste u nastojanju da spreči njegovo održavanje, saopšteno je iz tog Udruženja, koje očekuje da će im se u protestu priključiti i druge, lokalne organizacije boraca.

- Crna Gora ne sme dozvoliti služenje parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Herceg Novom - kazao je podgoričkom radiju Antena M istoričar književnosti Novak Kilibarda.

Kilibarda smatra da to "bukvalno znači potcenivanje Crne Gore i vređanje manjinskih naroda u Crnoj Gori".

- To što će u Herceg Novom biti organizovana crkvena svečanost četničkom komandantu zapravo i nije iznenađenje za ljude koji poznaju gospodina Amfilohija, i njegov posao od kada je došao u Crnu Goru. To je čovek koji ne priznaje ni crnogorsku naciju, jezik, državu. To je, zapravo još jedan udarac Amfilohija Radovića na Crnu Goru, i nadam se da će ova Crna Gora koja je stabilna na svom evropskom putu zabraniti taj anticrnogorski pokuša - ocenio je Kilibarda.

Mitropolija SPC-a je u regovanju navela da ona nije organizator parastosa, da delovanje Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu "do danas nije do kraja rasvetljeno" , te da "svaki kršteni čovek ima pravo na molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svetskom ratu".

- Parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade - dodaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Skup je zakazan za 18 sati u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.