Sarine ćerke bliznakinje boluju od Daunovog sindroma i ona je zbog toga prošla kroz PAKAO! Sada je ponovo trudna, a Irma i Ilda ne mogu da dočekaju SESTRICU! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

SUPER MAMA

Sarine ćerke bliznakinje boluju od Daunovog sindroma i ona je zbog toga prošla kroz PAKAO! Sada je ponovo trudna, a Irma i Ilda ne mogu da dočekaju SESTRICU! (FOTO)

Iako se trudnoća desila spontano jer Sara zbog zdravstvenog stanja nije mislila da će opet biti trudna, njenoj sreći sada nema kraja..

Objavljeno: 28.06.2018. 21:00h
Jelena Jovanović
Jelena Jovanović
Novinarka rubrike Vesti
  • 817

Za Saru Huremović, samohranu majku superheroja čuo je ceo region. Ona odgaja dve maloletne ćerkice koje boluju od Daunovog sindroma, a na njenu priču niko još nije ostao ravnodušan.

Ova hrabra Podgoričanka je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina, a nakon rođenja bliznakinja, život joj se promenio iz korena. Nakon brojnih nedaća, osuda i borbe, ona sada ima jednu lepu vest.

Sara je ponovo je trudna i ne može da sakrije svoju sreću.

Sara Huremović sa suprugom Veskom
Sara Huremović sa suprugom Veskomfoto: Privatna arhiva

Iako se trudnoća desila spontano jer Sara zbog zdravstvenog stanja nije mislila da će opet biti trudna, kako kaže, lepšu vest nije mogla da dobije.

Trenutno se nalazim u četvrtom mesecu trudnoće i jako sam srećna. U početku mi je bilo teško, ali sam se sada navikla jer sam imala već dva porođaja. Srećna sam zbog Irme i Ilde jer će dobiti podršku, imaće u budućnosti nekoga na koga će se osloniti. Potrudiću se da moju ćerkicu od malena učim da budu uz sestrice, kaže Sara.

Ona je dodala kako joj u početku nije bilo svejedno zbog trudnoće, ali da sada ima poverenje u lekare.

Obzirom šta sam sve videla i prošla sa ćerkicama, nije mi bilo svejedno. Odradila sam Nifti test koji važi za najbolji u svetu, a iza mene stoji i stručan tim lekara, pa mogu da uživam u ostatku trudnoće. Test se radi u 10. nedelji trudnoće i vrlo brzo dobijate nalaz. Za nepunih 10 dana znate i pol bebe. Preko krvi iz vene test je bezbolan, procedura je baš brza i ne ugrožava ni vas ni bebu, pojašnjava Sara.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda Huremović foto: Privatna arhiva

Kako meseci odmiču, Sara se oseća spokojnije i mirnije i prepustila se trudnoći u potpunosti.

IrmaIlda se takođe raduju novoj sestrici, i kako Sara kaže, uopšte nisu ljubomorne.

One nisu bile ljubomorne ni jedna na drugu, složne su u svemu. Neću dozvoliti da toga bude ni u budućnosti i uverena sam da će paziti na sestru jer su rasle sa bratanicom i pazile su na nju u svakom momentu, objašnjava Sara.

Iako je imala problema sa okolinom kada je sa 19 godina rodila bliznakinje, sada su stvari drugačije.

Sara Huremović sa ćerkicama
Sara Huremović sa ćerkicama foto: Privatna arhiva

 Ljudi oko mene su imali samo pozitivne komentare. Naravno, za mnoge je ovo bilo iznenađenje, ali sam presrećna što nas svi sada podržavaju, objašnjava ova hrabra majka.

Ona je dodala kako je njen Vesko divan muškarc, kao i da se pored njega oseća istinski srećno.

Vasko pravi selfi sa bliznakinjama
Vasko pravi selfi sa bliznakinjama foto: Privatna arhiva

Sa devojčicama sam provela veći deo života i to sama bez ikoga. Kada sam se snašla sa dvadeset godina, snaći ću se i sa trideset. Ova beba će Vesku i meni ulepšati život i bićemo još veća podrška jedan drugom, kaže Sara.

foto: Privatna arhiva

Njena priča je mnogim ljudima vratila nadu, ali ih je i ohrabrila u borbi i odgajanju dece koja boluju od ove vrste bolesti.

Podsećamo, Sara je sama prošla kroz veoma težak period u životu jer je ostala u drugom stanju sa 19 godina. Iako je radila tripl i dabl test koji nije pokazao da devojčice imaju Daunov sindrom, ispostavilo se da je došlo do lažnih rezultata.

Do porođaja je imala urednu trudnoću i ništa nije pokazivalo da će bebe imati Daunov sindrom. Pošto je imala težak porođaj, porodila se prirodnim putem skoro dva meseca ranije pre termina.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda Huremović foto: Privatna arhiva

- Samo sam čula njihov plač i odmah sam ih uzela u ruke, a onda sam pala u komu zbog jakog krvarenja. Kasnije su mi rekli da su šanse da preživim bile jako male, priča Sara i dodaje:

Kako sam se osećala zdravom i sposobnom, radila sam kod oca u pekari pre podne, a posle podne sam išla na kurs za frizera. I tako do sedmog meseca trudnoće, dok nisam dobila iznenadne bolove i otišla na prevremeni porođaj. I pored svega, bio je to najsrećniji dan u mom životu. Irma i Ilda su rođene 18. 08. 2008. godine, baš kao i ja, samo dvadeset godina kasnije. To je naš srećan broj i srećan dan, objašnjava ona.

Sara je od samog početka imala veliku podršku svoje porodice bez koje ne bi uspela da izvede na put ćerkice jer je pritisak okoline u Podgorici bio veliki.

Irma i Ilda Huremović
Irma i Ilda Huremović foto: Privatna arhiva

 Moja porodica je čvrsto stajala uz mene od prvog dana i bili su moja podrška, pogotovo moj otac. Ni jednog trenutka nisam ogrešila dušu i odmah sam želela da odvedem kući moju decu. Okolina je bila užasna sa puno predrasuda i svi su mislili da su to vanzemaljci, a ne deca. Neke komšije su na babine dolazile samo da bi videle o čemu se radi i kako izgledaju deca sa Daunovim sindromom. Sa druge strane, ja sam svoje ćerke ponosno pokazivala i svako ko je želeo, mogao je da ih i vidi, objašnjava Sara.

Njen bivši muž i ona više nisu zajedno jer se on jednostavno "nije snašao" u toj ulozi.

Ja i Irmin i Ildin otac nismo zajedno više od 4 godine, a razveli smo se posle 10 godina braka jer nismo više nalazili zashodno da budemo zajedno. Njihov otac je iz ugledne porodice i pošten čovek, ali se nije pronašao u ulozi oca tako da sam kroz sve kontrole, banje i ispitivanja prolazila potpuno sama.

Iako su razvedeni, njihov otac ih viđa svake druge subote i u srećnoj je vezi, kao i Sara.

Sara Huremović sa ćerkama
Sara Huremović sa ćerkama foto: Privatna arhiva

Oboje smo pronašli partnere koje volimo i sa kojima smo srećni. Mi normalno funkcionišemo oko Irme i Ilde i on ih redovno viđa. Bliznakinje idu u redovnu školu "Pavle Rovinski" paralelno sa školom "Prvi jun" za decu sa smetnjama u razvoju, a imaju i puno obaveza van škole.

Pohađaju normalnu nastavu od 11 do 13 časova, a od 13 do 15 časova idu na defktoloske tretmane u specijalnoj školi. Mališani u vrtiću i u školi su ih dobro prihvatili. Imaju divne učiteljice koje ih socijalizuju sa vršnjacima. U društvu sa decom su mnogo jače i srećne su. Idu na rođendane, u igraonice, u šetnje i na izlete sa školom, priča Sara.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkice foto: Privatna arhiva

Najteži period u njenom životu je bio kada je Irma zbog otežanog zdravstvenog stanja imala 7 operacija, a onda je ostala i bez kose. Ilda je kao mala bila dva puta u komi zbog epileptičnih napada i pada kalcijuma.

To je bio najgori period u mom životu i u nekim situacijama nisam videla izlaz. Ipak, sve smo to izdržali jer smo mi mali i jaki borci, kaže hrabra majka.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkice foto: Privatna arhiva

Ona svojim ćerkicama predviđa blistavu budućnost i sigurna je da će se za Irmu i Ildu tek čuti.

U budućnosti ih vidim u svom modnom ateljeu. Potrudiću se da cela priča zaživi ne samo kod nas, već u celom regionu. Moje kosoke lepotice imaju veliki broj pratioca na Instagramu koji ih svakodnevno podržavaju, a mi smo jako srećni jer menjamo svet, ne samo kada su Irma i Ilda u pitanju, nego i druga deca sa smetnjama u razvoju, objašnjava ona.

Da su njene želje itekako realne, dokazuje činjenica da je Ilda prva manekenka u svetu koja je sa Daunovim sindromom prošetala pistom sa svoje četiri godine i iza sebe ima bezbroj revija, tri diplome, a radila je i slikanja za "bukove". Ona je prva devojčica koja se pojavila u izboru za mis Montenegra za decu, i osvojila je mis interneta kada je i dobila titulu princeze Crne Gore.

Sara Huremović i ćerkice
Sara Huremović i ćerkice foto: Privatna arhiva

Sara je upravo zbog okoline, ali i svih majki koje prolaze kroz slične situacije, od nerazumevanja do osude, rešila da razbije tabue i pomogne ljudima da shvate i prihvate različitost.

Za kraj, Sara želi da poruči roditeljima, ali i svima ostalima da ne sude ljudima po izgledu, već da šire toleranciju, ljubav i podršku.

Pogledajte bonus video:

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media