BOG U CRNOJ GORI NE RAZUME SRPSKI: Sveštenici SPC moraju da polažu crnogorski!
Foto: Fonet

uvode se novi propisi

BOG U CRNOJ GORI NE RAZUME SRPSKI: Sveštenici SPC moraju da polažu crnogorski!

Crnogorske vlasti uvode propis za klirike Srpske pravoslavne crkve koji dolazi iz Srbije

Objavljeno:

Tražiće da polažu crnogorski jezik kao i da prilože potvrdu da je verska organizacija registrovana.

Predloženi crnogorski zakon o strancima sadrži propis koji će obavezivati sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji dolaze iz Srbije i BiH u Mitropoliju crnogorsko-primorsku da polažu crnogorski jezik i prilože potvrdu da je registrovana verska organizacija za koju rade, kako bi dobili dozvolu za privremeni boravak. Reakcije poslanika Demokratskog fronta i Ujedinjene Crne Gore bile su burne. Upozoravaju da se tim zakonskim rešenjem sprema novi progon sveštenika Mitropolije.

- Ovo je skandal! Nastavlja se pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kako bi se onemogućila njena delatnost i misija - kažeprof. dr Budimir Aleksić, poslanik DF.

- Krše se ljudska prava i želi poniziti Mitropolija crnogorsko-primorska koja sada kao najstarija ustanova mora da donosi potvrdu kako treba da se registruje u policiji po zakonu iz 1979!

U vladajućoj koaliciji u svemu ovome ne vide ništa sporno. Poslanik DPS-a Dragutin Papović kaže da je tačno da MUP nema registar verskih zajednica, ali da ima evidenciju. Navodi da su se u Crnoj Gori sve verske organizacije, posle obnove nezavisnosti 2006. prijavile kod crnogorskih institucija, osim Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bonus video:

Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.co.rs/ Izvor: Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.