DRAMATIČNA ISPOVEST CRNOGORSKOG DOBROVOLJCA: Molimo se za kišu, vojnici su jedva izvukli živu glavu!
Foto: EPA/Boris Pejović/Ilustracija

TEŠKA SITUACIJA

DRAMATIČNA ISPOVEST CRNOGORSKOG DOBROVOLJCA: Molimo se za kišu, vojnici su jedva izvukli živu glavu!

Kako pišu crnogorski mediji, požari u Crnoj Gori i dalje bukte na nekoliko lokacija, ali situacija je značajno bolja nego juče. Najaktivniji su požari na primorju i u centralnoj regiji, ali svi su pod kontrolom

Objavljeno:

Požari koji danima bukte crnogorskim primorjem samo se šire, a sada su planule vatre i iznad Herceg Novog, rekao je za "Blic" B.Ž. jedan od dobrovaljaca koji se već treći dan bore sa vatrenom stihijom na Luštici.

- Sinoć oko 23 sata je vojska ostala zarobljena na vrhu brda, na Luštici. Nisu bili u opasnosti od vatre jer se gore nalazi čistina na kojoj su mogli da se sklone, ali nigde nije bilo mesta da se probiju nazad. Jedan od meštana je žrtvovao cisternu da bi se nekako probili do njih. S njom su krenuli pravo kroz šumu, gasili i polako napredovali, i noćas kasno su uspeli da ih izvuku. Srećom da niko nije povređen - priča B.Ž. za "Blic".

Kako kaže, požari i dalje gore, a danas su izbili i novi iznad Herceg Novog.

OVO SU FOTKE KOJE SU POTOPILE INTERNET! Srbi, Crnogorci i Rusi zajedno brane crkvu Svete Petke u Sutomoru! (FOTO)

- Gori na sve strane. Pokušavali smo juče da ih ograničimo, ali jako teško sve to ide. Evakuisano je stanovništvo. Gore iz Zabrađa gotovo svi, mislim. I prema Krašićima - priča ovaj dobrovoljac.

Iako su požari ogromnih razmera za sada niko nije povređen. Svi maksimalno paze, i ne izlažu se nepotrebnom riziku, priča dobrovoljac.

- Nikada ranije nisam video ovako nešto. Ovo je ogromno. Taman nešto ugasimo, dune vetar i sve rasplamsa. Onda bežimo, pa sve ispočetka. Mnogo ima dobrovoljaca. To mahom i jesu ljudi odavde, vojske i vatrogasaca ima, ali malo - dodaje ova mladić.

foto: EPA/Boris Pejović

Kako nam je rekao organizacija im je bila jedan od većih problema, pogotovu prvog dana, kada je vladalo potpuno rasulo.

- Niko nije znao šta treba da radi. Gasili smo, a kao da ništa nismo radili. Drugog-trećeg dana smo se kako tako uigrali. Počeli smo da dobijamo vodu u kamionima. Imali smo dežurstva. Nekako je sve počelo da funkcioniše - kaže B.Ž.

Na ruku im ne ide ni vetar, koji svakog dana i svake noći menja pravac. Uveče duva bura i baca vatru na zapad, sa mora ka kopnu, a preko dana se vetar promeni na jugo, koji vraća sve na istok. Taman kada ugase jedan deo, sutradan se ponovo rasplamsa. Ipak, ne rizikuje se ništa. Niko od dobrovoljaca neće da ide na vrh Luštice. Previše je opasno.

foto: EPA/Boris Pejovic

- Ne vidi se kraj ovome. Ako ne padne uskoro neka kiša ne znam kako ćemo, a koliko smo videli prognozu, neće je biti ove nedelje, tek sledeće. Došao je jutros kanader, gasi od sedam ujutru. Videćemo kako će sada biti - kaže B.Ž. za Blic.

Situacija bolja nego juče

Kako pišu crnogorski mediji, požari u Crnoj Gori i dalje bukte na nekoliko lokacija, ali situacija je značajno bolja nego juče. Najaktivniji su požari na primorju i u centralnoj regiji, ali svi su pod kontrolom. Međunarodna pomoć koju je Crna Gora tražila juče, stigla je sinoć iz Ukrajine, a u toku dana očekuje se dolazak još dve specijalizovane letelice.

Požari su trenutno iznad Tivta, ali stanovništvo i objekti nisu ugroženi, međutim površine koje su zahvatili požari su velike.

foto: EPA/Boris Pejovic

Danas posle podne sleteo je na tivatski aerodrom i švajcarski višenamenski helikopter "Super puma", čiji kapacitet je 2.000 litara vode, a oko 15 sati očekuje se tim iz Bugarske sa helikopterom MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode, prenosi portal CdM.

Kanader "Antonov" od jutros je na Luštici gde gasi ogromne požare, a kako pišu "Vijesti", efekti se već vide. Takođe se očekuju i dva aviona iz izraela.

Opasna koncentracija dima

Gust dim brojnih požara jutros je potpuno prekrio Boku Kotorsku, piše Radio Jadran. Zdravlje stanovnika je ugroženo, najviše onih koji se bore protiv požara, i hroničnih bolesnika. U izjavi za TV Crna Gora, dr Borko Bajić, iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, rekoa je da takav dim jeste opasnost po zdravlje i može izazvati čitav niz različitih problema.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.