POŽARI I DALJE AKTIVNI: Bolja situacija, stigla pomoć!
Foto: EPA/Boris Pejović

JOŠ NEKOLIKO LOKACIJA

POŽARI I DALJE AKTIVNI: Bolja situacija, stigla pomoć!

Zbog požara koji su prethodnih dana buktali u primorskom i centralnom delu Crne Gore sinoć je vanredno zasedao Biro za operativnu koordinaciju bezbednosnih službi

Objavljeno:

Požari su i dalje aktivni u Crnoj Gori, ali je situacija bolja nego prethodnih dana, izveštaji su lokalnih službi spasavanja.

- Situacija je dosta bolja nego prethodnih dana. Očekujemo uključivanje protivpožarnog aviona koji je stigao iz Ukrajine. Požari bi tokom dana mogli biti stavljeni pod kontrolu i lokalizovani - kazao je medijima komandir Službe zaštite i spašavanja za Tivat Zoran Barbić.

Požari na teritoriji Tivta i Herceg Novog su aktivni, kao u i u Podgorici gde je tokom noći gorelo na više lokacija.

ČEKA SE NATO: Požar na Luštici se ne smiruje, kod Zabrđa ugrožene kuće!

Protivpožarni avion tipa "Antonov" iz Ukrajine, kapaciteta 8.000 litara, sleteo je sinoć na tivatski aerodrom i očekuje se da tokom jutra bude angažovan u gašenju požara.

foto: EPA/Boris Pejović

Tokom jutra se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera "super puma", a u najavi su helikopter iz Bugarske i protivpožarni avion iz Izraela.

Crna Gora se pre dva dana obratila za pomoć EU i NATO u gašenju požara.

Vanredna sednica Biroa

Zbog požara koji su prethodnih dana buktali u primorskom i centralnom delu Crne Gore sinoć je vanredno zasedao Biro za operativnu koordinaciju bezbednosnih službi.

Konstatovano je da su "državni subjekti profesionalno, odgovorno i uspešno odgovorili na seriju požara", ali da je "potrebno dodatno unaprediti delove sistema zaštite i njihovu koordinaciju".

foto: EPA/Boris Pejović

- U gašenju požara aktivirani su svi raspoloživi ljudski, materijalni i organizacioni kapaciteti. Obavljeno je oko 1.200 intervencija. Nije bilo stradalih spasilaca, vatrogasaca ni građana - navodi se u saopštenju sa sednice Biroa.

foto: EPA/Boris Pejović

Vlada Crne Gore zahvalna je za iskazanu pomoć pruženu u okviru Evroatlantstkog centra za odgovor na katastrofe (EARDC) i Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije – Ukrajini, Švajcarskoj, Bugarskoj i Izraelu – kao i susednim državama – Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – "na iskazanoj spremnosti za pružanje podrške u gašenju požara i saniranju posledica".

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.