ALBANCI U PANICI: Pažljivo sa granicom, Crna Gora je sad član NATO!
Foto: Reuters

naći neku mogućnost

ALBANCI U PANICI: Pažljivo sa granicom, Crna Gora je sad član NATO!

Sporazum o demarkaciji potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora

Objavljeno: 10:48h

Prištinski advokat Azem Vlasi smatra da će koalicija, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, dobiti pravo da formira vladu nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, te da će pitanje demarkacije sa Crnom Gorom još neko vreme ostati na mrtvoj tački.

- Ali, to i dalje ostaje unutrašnji problem Kosova i nije stvar zbog koje se zaoštravaju odnosi sa Crnom Gorom - kazao je Vlasi za Pobjedu.

On veruje da će se kasnije ipak naći način da se ta odluka donese u kosovskoj Skupštini.

- Ja smatram da će Haradinaj kad dobije premijersko mesto uvideti da sa pozicije vlasti stvari izgledaju drugačije, tako da će se naći neka mogućnost da Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom prođe i bude ratifikovan u parlamentu Kosova - rekao je Vlasi.

On je naglasio da je Crna Gora sada članica NATO-a.

- To je granica sa NATO, odnosno sa državom koja je članica NATO, i ipak će se naći neko rešenje za to unutrašnje pitanje Kosova, a ne medjudržavno pitanje sa Crnom Gorom - smatra Vlasi.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su ranije kosovske političke partije da ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, upozorivši da odgadjanje ratifikacije šteti Kosovu.

I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je nedavno da je poslednji trenutak da Priština ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je jedini preostali uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Kosovska opozicija tražila je poništenje Sporazuma o demarkaciji, tvrdeći da je načinjen na štetu Kosova i zbog toga je blokirala rad parlamenta, a najveći zagovornik poništenja je bio Haradinaj.

Sporazum o demarkaciji potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.