CRNA GORA UŠLA U NATO: Gotova ceremonija, zastava će se vioriti u Briselu!
Foto: Fonet

najmoćniji savez

CRNA GORA UŠLA U NATO: Gotova ceremonija, zastava će se vioriti u Briselu!

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO-a u Briselu 7. juna. Marković će se tokom boravka i SAD-u sastati sa potpredsednikom Majkom Pensom

Objavljeno: 11:02h

Na ceremoniji u američkom Stejt departmentu, Crna Gora je formalno postala članica NATO-a.

Premijer Duško Marković predao je instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je Crna Gora postala 29. članica Alijanse.

CEREMONIJOM U VAŠINGTONU CRNA GORA I ZVANIČNO POSTAJE DEO NATO: Šta tačno znači ovo članstvo?

Ceremoniji koja je upriličena u Stejt departmentu, sa početkom u 18 časova (12 po američkom istočnom vremenu) prisustvuje generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO-a u Briselu 7. juna. Iz vlade u Podgorici je saopšteno da je crnogorska delegacija koju predvodi premijer Marković juče otputovala u Vašington. Marković će se tokom boravka i SAD-u sastati sa potpredsednikom Majkom Pensom.

foto: EPA/Shawn Thew

Premijer Duško Marković kazao je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

- Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO - kazao je Marković.

SAD, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

foto: EPA/Shawn Thew

- Vjerujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaje otvorena. Od danas saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbjednosti.

foto: Fonet

Marković je imao poruku i za građane Crne Gore.

foto: EPA/Shawn Thew

- Ujedinimo se i napravimo Crnu Goru zemljom čiji će građani bolje živjeti. To dugujemo prije svega sebi ali i našim saveznicima. Neka je vječna Crna Gora i naše savezništvo - naveo je Marković.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.