Dobre vesti: Na magnetnu rezonancu u Berane o trošku države!
Foto: Wikipedia/Jan Ainali

ugOVOR FONDA I KLINIKE "TESLA"

Dobre vesti: Na magnetnu rezonancu u Berane o trošku države!

U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu.

Objavljeno:

Građani koji čekaju pregled na aparatu za magnetnu rezonancu duže od 30 dana u Kliničkom centru (KC) mogu o trošku države da dobiju tu uslugu i u privatnoj klinici “Tesla medical” u Beranama.

Od prošlog meseca stupio je na snagu ugovor privatne klinike i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), potpisan na godinu.

Direktor “Tesle”, Dragan Marković, kazao je “Vijestima” da su dužni da obezbede pregled u roku od 30 dana za pacijente koji, sa uputom lekara, treba da zakažu snimanje.

ZAMALO DA PADNE LIKVIDACIJA: Policija deaktivirala bombu u Podgorici! (VIDEO)

Dodao je da su sve kapacitete stavili u funkciju i da ugovor važi za osiguranike iz cele Crne Gore.

Od ugovora će najviše koristi imati osiguranici sa severa, koji su ranije morali da dolaze u Podgoricu kako bi se pregledali na magnetu.

U FZO kažu da očekuju uštedu jer će se smanjiti troškovi prevoza, koje su po zakonu dužni da refundiraju pacijentima koji dolaze na preglede u Podgoricu.

Javni zdravstveni sistem raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u KC.

foto: Shutterstock

Ta ustanova poseduje aparat jačine 0,5T, dok je optimalna oko 4T.

Nedavno je najavljeno da će KC nabaviti još jedan magnet , u sklopu tendera za nabavku opreme, vrednog oko sedam miliona eura.

Klinci za primer: Srednjoškolci iz Bara snimili spot koji šalje fenomenalnu poruku (VIDEO)

Ministarstvo zdravlja je pre nekoliko godina planiralo da osnuje centre za magentnu rezonancu pri opštim bolnicama u Beranama i Baru, kako pacijenti na pregled ne bi morali da dolaze u Podgoricu.

Taj plan nikada nije realizovan, iako su u Ministarstvu konstatovali da se korišćenjem magneta smanjuju troškovi lečenja malignih oboljenja kroz otrkivanje ranih bolesti i podstiče razvoj preventivne medicine.

ĐETIĆ REKORDER: Crnogorac vlasnik 63 stana!

FZO je u martu 2015. godine prvi put potpisao, a nedavno i obnovio, ugovor sa privatnom radiološkom ambulantom “Hipokrat” u Podgorici, gde se upućuju pacijenti koji na pregled magnetom u KC čekaju duže od mesec dana.

(Espreso.co.rs/gastro.vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.