SKANDAL TRESE CRNOGORSKU HITNU POMOĆ: Sumnja se da su godinama kradeni lekovi i oprema, ovako se razotkrilo
Čekaonica / ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

da li je moguće?

SKANDAL TRESE CRNOGORSKU HITNU POMOĆ: Sumnja se da su godinama kradeni lekovi i oprema, ovako se razotkrilo

FZO je utvrdio da se posle odrađenih medicinskih intervencija i već unesenih podataka o stvarnom utrošku terapije i medicinsko-potrošnog materijala naknadno razdužuje veća količina materijala, očigledno bez ikakvog medicinskog opravdanja

Objavljeno:

Policija i tužilaštvo istražuju ko je i zbog čega u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, sa naloga lekara i medicinskih tehničara, razduživao ogromnu količinu lekova i medicinsko-potrošnog materijala na nepoznate osobe i stvarne pacijente te zdravstvene ustanove.

Zloupotrebe je nadležnim institucijama prijavio direktor Zavoda, Vuk Niković, a brojne nepravilnosti utvrđene su nakon interne provere o tome kako je nastao minus u apotekarskom poslovanju, ali i tokom kontrole Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Dokumentacija, u koju su “Vijesti” imale uvid, pokazuje da je samo u jednom danu 2021. godine nakon završene kućne posete tokom koje je pružena medicinska usluga i terapija, sa naloga medicinske sestre za istu pacijentkinju uneseno, odnosno razduženo, čak 450 komada igala.

Dešavalo se i da se, na određene datume, sa naloga medicinske sestre unosi ogromna količina terapije po pacijentu, odnosno i po 50 komada ampuliranih lekova kao što su diklofenak ili diazepam…

Naknadno razduživana velika količina lekova

Direktor Zavoda Vuk Niković u razgovoru za “Vijesti” kaže da je dolaskom na tu poziciju u junu 2021. godine pokrenuo internu reviziju, koja je završena 12. avgusta iste godine i dobio izveštaj revizora, a jedna od sugestija u tom dokumentu odnosila se na neregularnosti u apotekarskom poslovanju u prethodnih 10 godina.

- ... Da su popisi rađeni kopi-pejst, a da u njima nije bilo ni viškova ni manjkova, te da se sugeriše da se uradi popis na zakonom predviđen način. Zavod je, prema sugestijama revizora, angažovao eksterna lica za vanredni popis. Nakon završenog vanrednog popisa apotekarskog poslovanja konstatovan je minus, pa sam kao odgovorno lice ustanove ušao u procedure dokazivanja činjenica na koji način je došlo do toga. U toku provere naišli smo na nepravilnosti - priča Niković.

Bolnica
Bolnica foto: Zorana Jevtić

On kaže da je u toku provere na koji je način nastao minus primećeno da je na NN lica i stvarne pacijente razduživana velika količina lekova, što je u suprotnosti standardnoj proceduri.

"Ulazili u naloge kada zaposleni nisu radili..."

- Takođe je primećeno ulaženje na naloge kako lekara, tako i tehničara gde su naknadno upisivane i razduživane velike količine terapije u onim danima kada se ti zaposleni nisu nalazili na radnom mestu. Takođe, primećeno je razduživanje velikih količina sanitetskog materijala, što je bilo u suprotnosti sa zvaničnim procedurama - ističe Niković.

Tvrdi i da je tokom kontrole utvrđeno da su upisivana određena sredstva iz donacija, koja ne bi trebalo da imaju novčanu vrednost, a njima su se pokrivali minusi nastali tokom godine.

Zloupotrebe i u drugim zdravstvenim ustanovama

- Nakon pokretanja istrage od policije za privredni kriminal i dostavljenog izveštaja FZO u vezi sa nepravilnostima u razduživanju sanitetskog materijala koje su predate na uvid policiji, takav način zloupotreba je prestao da se dešava, a u svakodnevnoj kontroli nismo registrovali slične aktivnosti - kaže direktor Zavoda.

On je odgovorio i da do danas nemaju adekvatan epilog aktivnosti.

U izveštaju o kontroli, koji je sačinio FZO krajem oktobra prošle godine, piše da su uočene enormno velike količine određenih proizvoda, čije razduživanje u takvim količinama nije ni realno, ni moguće.

- Daljom pretragom došlo se do konkretnog lekara i medicinskog tehničara, koji su razduživali velike količine određenih medicinskih sredstava, uz napomenu da je, po iskazu glavnog tehničara moguće da se neko drugo lice prijavilo na nalog i šifru lekara ili tehničara, što bi trebalo da bude predmet dalje istrage, a što nije u nadležnosti Fonda - piše u dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Primeri zloupotrebe

Izveštaj o kontroli sadrži i ilustrativne primere koji pokazuju zloupotrebe. Na primer, 23. februara 2021. godine u hitnu pomoć u Podgorici u večernjim satima primljena je pacijentkinja i u trenutku zaključivanja posete unesena je terapija koju je primila – po jedna ampula potrebnih lekova, jedan špric i dve igle. Međutim, sutradan oko podne, sa naloga tehničara dodatno se unosi, odnosno razdužuje, 600 komada špriceva na ime iste pacijentkinje.

FZO je utvrdio da se posle odrađenih medicinskih intervencija i već unesenih podataka o stvarnom utrošku terapije i medicinsko-potrošnog materijala naknadno razdužuje veća količina materijala, očigledno bez ikakvog medicinskog opravdanja.

- Lekari/srednji medicinski kadar, imaju tehničku mogućnost da naknadno, posle medicinskih intervencija, bez ograničenja unose podatke o primenjenoj terapiji i utrošenim materijalima u karton pacijenta — tačne, ali i fiktivne - piše u dokumentu.

Navodi se i da se u sistemu ne vide izveštaji materijalne kartice za određeni medicinsko-potrošni materijal pre 2021. godine.

Bonus video:

00:53

Uhapšeno više lica u Beogradu zbog izvršenja teških krađa

(Espreso/Vijesti/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.