UMRO ČEŠKI POLITIČAR: Karel Švarcenberg preminuo u 85. godini
Foto: Profimedia

javljeno je

UMRO ČEŠKI POLITIČAR: Karel Švarcenberg preminuo u 85. godini

Češki predsednik Petr Pavel rekao je da je umro "veliki čovek u svakom smislu"

Objavljeno:

Bivši ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg preminuo je u 85. godini, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Sa dubokom tugom i poštovanjem secamo se Karela Švarcenberga, koji nas je danas napustio. Kao ministar spoljnih poslova u dva mandata oblikovao je našu spoljnu politiku i uvek svojim postupcima dokazivao da je bio pravi demokrata - saopštilo je češko ministarstvo spoljnih poslova.

Češki predsednik Petr Pavel rekao je da je umro "veliki čovek u svakom smislu" i istakao da je "služiti svojoj zemlji za njega je bila prirodna misija", prenosi AP.

Švarcenberg je bio zagovornik priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova i šef diplomatije 2008. godine, kada je Češka priznala tzv. Kosovo i pored toga što se tadašnji predsednik Vaclav Klaus i deo političkih stranaka tome protivio.

Švarcenberg je rođen 10. decembra 1937. godine u Pragu u plemićkoj češkoj porodici, ali on i njegova porodica morali su da pobegnu iz Čehoslovačke nakon što su komunisti preuzeli vlast 1948. godine i od tada su živeli u egzilu u Austriji.

Studirao je pravo i šumarstvo na univerzitetima u Beču i Gracu u Austriji i Minhenu u Nemačkoj, ali nije završio studije jer je morao da brine o porodičnim imanjima u Austriji i nemačkoj državi Bavarskoj.

Nakon Baršunaste revolucije 1989. koju je predvodio Vaclav Havel, Švarcenberg se vratio u Češku, a nakon pobede Havela na predsedničkim izborima postao je šef njegovog predsedničkog kabineta.

Švarcenberg je bio ministar spoljnih poslova od 2007-2009. godine i za to vreme su on i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs potpisali inicijalni sporazum o baziranju američkog raketnog štita u centralnoj i istočnoj Evropi.

Od avgusta ove godine je bio u bolnici u Pragu zbog problema sa srcem i bubrezima, a pre nekoliko dana je prebačen na kliniku u Beču, gradu u kojem je godinama živeo.

Bonus video: Sahrana Milke Stojanović

00:17

Sahrana Milke Stojanović

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.