CRNU GORU OČEKUJE PREOKRET VREMENA: Evo za koliko dana dolaze pljuskovi i SNAŽNA GRMLJAVINA!
Grmljavina, Foto: Dragana Udovičić

vremenska nepogoda

CRNU GORU OČEKUJE PREOKRET VREMENA: Evo za koliko dana dolaze pljuskovi i SNAŽNA GRMLJAVINA!

Prethodnih dana na crnogorskom primorju zabeleženo rekordnih 40°C

Objavljeno:

Već više od nedelju dana crnogorsko primorje nalazi se na udaru vrele vazdušne mase, a samo jedan dan i ovo područje deli od jače promene vremena.

Danima su temperature duž obale preko 35°C, a u Ulcinju je zabeležen i temperaturni rekord od preko 40°C, što je najviša temperatura na primorju otkad se vrše merenja. Ujedno, na lokalnom nivou, vrelom vremenu doprineo je i jak severoistoični vetar, odnosno bura, koja je bila frenskog efekta, a u toku noći temperatura da se jedva spuštala ispod 30°C.

U ponedeljak će se iznad severa Italije nalaziti snažan sekundarni ciklon, a Crna Gora biće u prednjem delu, pa će preovladavati snažna južna strujanja, uz dalji dotok vrlo tople vazdušne mase.

Jak južni vetar, odnosno jugo stvaraće veoma visoke talase, pa se u ponedeljak očekuje ogroman oprez, s obzirom na to da će tokom celog dana biti vedro i vrlo toplo, a talasi će biti visine i nekoliko metara, uz veoma jake morske struje.

Nakon jutarnjih 25°C, maksimalna temperatura tokom dana biće do 35°C.

Snažne oluje koje će tokom jutra već zahvatiti severni deo Jadrana i Istru, tokom dana premeštaće se na jugoistok preko Dalmacije, pa će ovi sistemi tokom večeri stići i do crnogorskog primorja.

Na udaru kasnije tokom večeri prvo će naći Boka Kotorska, u toku noći i ostali deo obale, pa će biti kiše i veoma jakih pljuskova sa grmljavinom. U utorak ujutro širom primorja očekuje se opasnost i od grmljavinskih oluja i nepogoda, uz veoma obilne kiše, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz poplave i bujice.

Sve ovo može biti potencijalno opasno, a ujedno se preporučuje i oprez na putevima, naročito zbog opasnosti od odrona.

1 / 3 Foto: Fonet/Ilustracija

Utorak će doneti i jače osveženje, pa će i maksimalne temperature opasti ispod 30°C.

U utorak uveče očekuje se kratkotrajno razvedravanje, ali će od srede do petka biti smene sunca i oblaka, povremeno kiše i pljuskova sa grmljavinom. Očekuje se još malo svežije, uz maksimalne temperature od 25 do 27°C, a osvežiće i noći, uz temperature koje neće iznad 20°C.

Stabilizacija vremena očekuje se od sledećeg vikenda, pa se uz sunčano vreme očekuje i porast temperatura, tako da će početak septembra doneti prijatno letnje vreme, uz jutarnje temperature oko 20°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C.

Ovih dana na crnogorskom primorju beleže se najviše temperature mora ove jeseni, uz vrednosti od 25 do 28°C. Sledeće sedmice zbog vetrovitog i svežijeg vremena rashladiće se malo i mora, ali će ono i dalje biti toplo i idealno za kupanje, a početkom septembra temperaturne vrednosti kretaće se od 24 do 27°C.

Dakle, veći deo sledeće sedmice imaće nepovoljne uslove za boravak na moru, ali će prva polovina septembra biti idealna, topla i prijatna i bez velikih vrućina i zahlađenja.

Bonus video:

00:15

Pljuskovi u Beogradu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.