FRESKE U CRKVI U ROŽAJIMA UZNEMIRILE MUSLIMANE: Ponovo kruže slike internetom, POGLEDAJTE SAMO! (FOTO)
Crkva u Rožajama, Foto: Printscreen/Twitter/@PanJJ3

alarmantno!

FRESKE U CRKVI U ROŽAJIMA UZNEMIRILE MUSLIMANE: Ponovo kruže slike internetom, POGLEDAJTE SAMO! (FOTO)

Ono što je istaknuto kao poseban problem jeste činjenica da su meštani koji su muslimani, kako je navedeno, pomogli izgradnju crkve jer malobrojno srpsko stanovništvo nije moglo da priušti obnovu

Objavljeno:

Crkva Ružica u Rožajama u Crnoj Gori na svojim zidovima ima zaista neobične freske koje su kod muslimanske zajednice izazvale nevericu i razočaranje, a još u februaru je govoreno da će to sve biti promenjeno.

Kako piše Sandžak press, na njima su prikazane nasilne scene muslimana koji kolju dete u kolevci i pale crkvu i izazvale su oštre kritike i osudu među muslimanskim stanovništvom Rožaja.

One su povredile osećanja muslimana, ali potencijalno i doprinele narušavanju "osetljive ravnoteže međuverskog suživota u tom mestu".

Sad te slike ponovo kruže društvenim mrežama.

Ono što je istaknuto kao poseban problem jeste činjenica da su meštani koji su muslimani, kako je navedeno, pomogli izgradnju crkve jer malobrojno srpsko stanovništvo nije moglo da priušti obnovu, te su fresku naročito shvatili kao uvedu.

Kako kažu, sveštenik za kog su imali samo reči hvale i kom je dat novac za obnovu je otišao, a potom je došao drugi, koji je obnovu završio, a tada je osvanula i sporna freska.

U februaru odlučeno da će freske biti izmenjene

Sporne ikone i freske u crkvi Ružica u Rožajama biće promenjene, odlučeno je na sastanku predsednika Skupštine opštine Rožaje i predstavnika klubova političkih subjekata u toj lokalnoj samoupravi, objavila je podgorička Pobjeda u februaru ove godine.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je na osudu motiva sa freski u pravoslavnoj crkvi u Rožajama, a reagovale su i nevladine organizacije i pojedine opozicione stranke koje su saopštile da je reč o govoru mržnje.

Paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Rožajama Slobodan Radojević izjavio je da su na freskama u rožajskoj crkvi prikazani „istorijski događaji” koji su se desili 1684. godine i za vreme Drugog svetskog rata.

U pravoslavnoj crkvi Ružici u Rožajama, restauriranoj 2021. godine, na freskama su prikazani ljudi u bošnjačkim i turskim nošnjama kako učestvuju u paljenju crkve i s noževima stoje iznad kolevke u kojoj se nalazi beba.

Radojević je za podgoričke „Vijesti” rekao da su Turci porušili crkvu Ružicu 1684. godine i da je ta scena prikazana na jednom zidu, dok je na drugom oslikano stradanje dece iz porodice Bulatović i njihove majke 1943. godine kada su u Bijeloj Crkvi i Bukovici 58 žena dece i staraca ubili komšije muslimani iz Biševa.

„O ovom zločinu presudu je donelo Osnovo državno tužilaštvo iz Bijelog Polja (presuda se nalazi u našem posedu), ali nikada niko od osuđenih nije odležao svoju kaznu”, rekao je Radojević navodeći da su presude „držane u tajnosti”.

Kako je dodao, jedini razlog zbog kojeg su te scene oslikane je taj što je srpski narod u Rožajama „hteo da sačuva od zaborava svoje žrtve”, prenela je tada Beta.

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.