STRANCI DIKTIRAJU! CENE NEKRETNINA PAPRENE U CRNOJ GORI, KADA SE OČEKUJE PROMENA? Evo koliko KOŠTAJU po gradovima!
Sveti Stefan, Foto: Profimedia

TRŽIŠTE STANOVA

STRANCI DIKTIRAJU! CENE NEKRETNINA PAPRENE U CRNOJ GORI, KADA SE OČEKUJE PROMENA? Evo koliko KOŠTAJU po gradovima!

Što se tiče eventualnog snižavanja cena, ili takozvanog hlađenja tržišta, naš sagovornik ističe da odgovor na ovo pitanje zavisi od dosta faktora

Objavljeno:

Visoke cene nekretnina u Crnoj Gori već duži period odlika su tržišta, a od dolaska velikog broja državljana Rusije i Ukrajine nakon početka sukoba, cene zakupa ili kupovine stana znatno su porasle. Kakva je trenutno situacija i šta sledi i dalje je nezahvalno prognozirati jer veliki broj faktora utiče na tržište.

To je u razgovoru za “Dan" istakao Jasmin Jusuf Ličina, izvršni direktor tamošnje agencije za nekretnine.

- Trenutna situacija na tržištu nekretnina, što se tiče interesovanja, potražnje i prodaje, veoma je aktivna i u poslednjem periodu nepromenjiva, a sudeći po iskustvu i radu sa terena naših agenata, mišljenja smo da se to stanje neće promeniti ni u narednom periodu kazao je Ličina.

On kaže da se kupci trenutno najviše interesuju za nekretnine u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru.

- Kada je reč o glavnom gradu, najveće interesovanje vlada za delove grada oko tržnog centra “Big fešn (Siti kvart, Master kvart, Central point), blizina Atlas kapital centra, Preko Morače, a u poslednjem periodu interesovanje drastično raste za naselja Stari aerodrom i Zabjelo navodi Ličina.

Što se tiče eventualnog snižavanja cena, ili takozvanog hlađenja tržišta, naš sagovornik ističe da odgovor na ovo pitanje zavisi od dosta faktora.

1 / 2 Foto: Profimedia

Jedan od tih faktora jeste i da li će se nastaviti rast broja stranaca koji dolaze u Crnu Goru radi ostvarivanja prava na boravak i rad po osnovu kupovine nekretnine ili osnivanja kompanija, kao i rast cena građevinskog materijala, ali i visine prosečnih plata. Mišljenja sam da se ovo stanje neće menjati najmanje još dve godine rekao je Ličina.

Cene nekretnina u Crnoj Gori

Kada je reč o potražnji nekretnina u starogradnji i novogradnji, on kaže da je potražnja i dalje visoka, iako su cene starogradnje u rasponu od 1.300 pa do 1.600 evra po kvadratu, dok se cene u novogradnji kreću u rasponu od 1.700 do 2.500 evra, u zavisnosti od lokacije.

"Ove cene su bazirane na osnovu Podgorice, jer tu najviše i delujemo. Cena izdavanja stanova na teritoriji Podgorice za jednosobne stanove varira, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, od 350 do 600 evra, dok su cene za dvosobne stanove od 500 pa do 1.200 evra, a u 80 odsto slučajeva su stranci ti koji rentiraju stanove sa visokim cenama", rekao je Ličina.

Žabljak i Kolašin najskuplji na severu, Boka na jugu

Kada su u pitanju regije, Ličina kaže da treba istaći da je i severna regija u određenim gradovima, kao što su Kolašin i Žabljak, doživela rast cena nekretnina.

U novogradnji imamo cene stanova od 1.400 do 2.200 evra po kvadratu, dok je to u drugim gradovima na severu mnogo manje. Južna regija dosta varira sa cenama, sve u zavisnosti od grada, luksuznosti i pozicije stembenog kompleksa.

Trenutno najjeftinija novogradnja može se naći u opštini Ulcinj, gde cena varira od 1.250 pa do 1.800 evra po kvadratu, dok u novogradnji u gradovima kao što su Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi cene počinju od 2.000 pa do 11.000 evra po kvadratu (lokacije poput: Dukley gardens, Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi…).

Kada je reč o Podgorici, cene kvadrata u novogradnji variraju od 1.600 do 2.500 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od lokacije objašnjava Ličina.

Bonus video:

02:05

U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

(Espreso/Blic/Dan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.