CRNOGORCI OVAJ AUTO-PUT ZOVU "OGNJENA MARIJA": Mislili da su se SPASILI "deonice smrti", ali NEMAJU SREĆE (FOTO)
Autoput Princeza Ksenija, Foto: RINA

auto-put princeza ksenija

CRNOGORCI OVAJ AUTO-PUT ZOVU "OGNJENA MARIJA": Mislili da su se SPASILI "deonice smrti", ali NEMAJU SREĆE (FOTO)

Na deonici autoputa Princeza Ksenija za godinu dana postojanja dogodilo veliki broj saobraćajnih nesreća

Objavljeno:

Prošlo je godinu dana od otvaranja deonice auto-puta Princeza Ksenija koji spaja Kolašin i Podgoricu, što je za vozače pravi spas jer na taj način zaobilaze kanjon Morače i skraćuju svoje putovanje. Prema dostupnim podacima, ovom deonicom od 21. jula prošle godine, do 30. juna ove, auto-putem je prošlo 2.067.291 vozila, a država je na taj način prihodovala 8.5 miliona evra.

Tokom prvih godinu dana na ovoj deonici autoputa Princeza Ksenija dogodilo se 36 saobraćajnih nezgoda, nije bilo smrtnih slučajeva, a ubedljivo najviše nezgoda, njih 28, dogodilo se zbog samozapaljivanja vozila. Zato su ga nazvali i "Ognjena Marija".

Dežuran vatrogasni tim

- Ovaj auto-put nas je spasio, zaista nam mnogo znači. Nama meštanima, ali i turistima za koje je kanjon Morače bio asocijacija za deonicu smrti. Jeste dolazilo do zapaljivanja vozila, mahom francuskih proizvođača. Monteput formirao je svoj vatrogasni tim koji je sve vreme aktivan i odmah reaguje u ovakvim situacijama. Razlozi za ove nezgode jesu visoke temperature, ali i neispravnost vozila. Stoga pre nego što se krene na put morate proveriti svoj automobil, kako ne bi došlo do incidenata ovakve vrste - kaže za RINU Branko Popović.

1 / 5 Foto: RINA

Iz Monteputa saopšteno je da je služba zadužena za održavanje auto-puta u potpunosti odgovorila zadatku i postavljnim ciljevima. Na prilazu na auto-put iz pravca Kolašina u Mateševu trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji saobraćajnice duge osam kilometara i to neretko uslovljava gužve u saobraćaju.

- Redari regulišu saobraćaj i naizmenično propuštaju vozila. Nekad se tu formiraju i kilometarske kolone vozila i čeka se do sat vremena. Ovaj put se radi jer je bio u jako lošem stanju, nije bio ni bezbedan pa mu je sanacija bila neophodna - dodaje Branko.

Deonica se proteže od mosta Vlado do mosta Drcka. Za njegovu preko potrebnu rekonstrukciju izdvojeno je preko šest miliona evra.

- U narednih osam meseci očekujemo da tu imamo modernu, bezbednu saobraćajnicu, koja će olakšati dolazak u Kolašin - rekao je premijer Dritan Abazović koji je prisustvovao zvaničnom početku radova krajem meseca aprila.

Bonus video:

00:30

SAOBRAĆAJNI PAKAO NA AUTO-PUTU, KILOMETARSKA KOLONA: Kolona do Smedereva, voze 10 na sat! Pogledajte nezabeležene gužve

(Espreso/ RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.